Gazeta Panorama OPOLSKA Wydawnictwo OPOLMEDIA Kontakt
panorama opolska

Wiadomości z Opola i okolic

Wtorek, 13 listopada 2018
Imieniny: Arkadii, Krystyna, Stanisławy


Tropem opolskich kulinariów


Agnieszka Malik 05.10.2015

Na Opolszczyźnie funkcjonuje regionalna sieć "Dziedzictwo Kulinarne Opolskie", będąca częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.


Zrzesza ona producentów, przetwórców i restauratorów, których celem jest promowanie tradycji kulinarnych.

Smakoszy jedzenia oraz znawców produktów regionalnych łączy Opolski Festiwal Smaków, cyklicznie organizowany na Rynku w Opolu. Na straganach oferowane są wyroby pszczelarzy, cukierników, masarzy czy piekarzy. Można wówczas nabyć produkty regionalne, charakterystyczne dla regionu i wytworzone według tradycyjnych przepisów. Należą do nich m.in.:

Kołocz śląski
To pierwszy na Opolszczyźnie produkt z certyfikatem Chronionego Oznaczenia Geograficznego Unii Europejskiej. Ciasto drożdżowe z kruchą posypką. Piecze się je z makiem, serem, jabłkami lub wyłącznie z posypką.

Chleb gogoliński
Pieczywo robione jest z zakwasu z żyta, pszenicy, siemienia lnianego, słonecznika i jęczmienia. Ma charakterystyczny gorzkawy smak, który powstaje dzięki wypiekowi w tradycyjnym piecu ceramicznym.

Jabłka
Kilka rodzajów jabłek na Opolszczyźnie zyskało status produktu regionalnego. Odmianę Königin, winną w smaku, zbiera się we wrześniu. Berlepsch są intensywnie czerwone i doskonale nadają się do wypieków.

Jeż
Biszkoptowe ciasto tortowe, przekładane czterema warstwami masy kremowej z czarnej porzeczki, przypomina kształtem jeża. Na podstawie starych przepisów odtworzyły go mieszkanki wsi Kazimierz koło Głogówka.

Kluski śląskie
Kluski w kształcie spłaszczonych kulek z ziemniaków z jednej strony mają wgłębienie, tzw. dziurkę. Podawane z roladą wołową i modrą kapustą stanowią najbardziej rozpoznawalną potrawę Śląska Opolskiego.

Miody popielowskie
Miód popielowski z Borów Stobrawskich posiada niepowtarzalny smak i aromat, który zawdzięcza roślinności lasu i okolicznych pól uprawnych. Miody mają kolor od ciemnożółtego do brązowego.

Rolada wołowa
Opolska rolada wołowa robiona jest ze zwiniętego płata mięsa nadziewanego ogórkami kiszonymi, cebulą i boczkiem wędzonym. Najczęściej podawana jest z kluskami śląskimi i modrą kapustą.

Śląski żur na maślance
Żur na maślance to jedna z najbardziej tradycyjnych potraw na Śląsku Opolskim. Robiony jest na naturalnym zakwasie z mąki, ma gęstą konsystencję. Często dodaje się do niego ziemniaki i kawałki grzybów.