Ekoturystyka dla mieszczuchów
Agnieszka Malik 25.05.2015
Tradycje pielęgnują gospodarstwa agroturystyczne. Edukacyjne gospodarstwo ekoturystyczne w Biadaczu „Agrochatka” prowadzi warsztaty „Od ziarna garsteczki do świeżej bułeczki”. Muzeum Wsi Opolskiej w Bierkowicach organizuje wypiek chleba w zabytkowym piecu. Na imprezach ustawiają się po niego kilometrowe kolejki.
Wiele gospodarstw agroturystycznych wyspecjalizowało się w uprawach ekologicznych. Jednym z pierwszych na Opolszczyźnie jest Demonstracyjne Gospodarstwo Ekologiczne „Ekostyl” z Biadacza prowadzące warsztaty ekologiczne. W „Ekozagrodzie” w Szczedrzyku, otoczonej rozległym sadem, działa jedyna w regionie przydomowa tłocznia soków. Stare odmiany jabłoni i czereśni rosną też w okolicach Góry Św. Anny.
Tradycje winiarskie na Opolszczyźnie mają średniowieczne korzenie. W okolicy Lewina Brzeskiego uprawę rozpoczęli joannici. Dziś w Winowie koło Opola na nasłonecznionych wzgórzach posadzono winogrona. Podobno rosły tu wiele wieków wcześniej i stąd wywodzi się nazwa wsi. Winnica powstała również w Podlesiu, najwyższej położonej miejscowości na Śląsku Opolskim tuż przy granicy polsko-czeskiej. Pasjonatów winobrania nie brakuje również w Paczkowie czy Otmuchowie.
Regionalne restauracje proponują oryginalne przysmaki z danego terenu. „Stara Karczma” w Chocianowicach zdobyła I miejsce w konkursie „Eko-Agroturystycznym”. Restauracja „Kamieniec” w Kamieniu Śląskim oferuje „Golonko św. Jacka”, a „Kuchnia Śląska” w Dobrzeniu Wielkim czy „Swojskie Klimaty” w Kluczborku przypominają wystrojem dawną chatę. „Karczma Myśliwska” w Szumiradzie (koło Kluczborka) specjalizuje się w dziczyźnie.