Gazeta Panorama OPOLSKA Wydawnictwo OPOLMEDIA Kontakt
panorama opolska

Wiadomości z Opola i okolic

Piątek, 17 września 2021
Imieniny: Franciszka, Lamberty, Narcyza


Kuchnia pełna sztućców, czyli savoir-vivre


09.07.2016

W każdej kuchni pełno jest łyżek, widelców, noży, które nie zawsze używane są zgodnie z ich przeznaczeniem. Najczęściej wszystkie razem pojawiają się na stole, gdy przychodzą goście.


Zasady savoir-vivru często przechodzą w niepamięć lub też są niepoznane jak Puszcza Amazońska. Bardzo często zapomina się o tym, że ich układ w trakcie spożywania posiłku jest międzynarodowym kodem, zrozumiałym na całym świecie. W czasie posiłku nawet drób jemy widelcem i nożem, nie używając palców. W przypadku jedzenia spaghetti w prawej ręce trzyma się widelec, a w lewej łyżkę, która jest pomocna przy nakręcaniu makaronu na widelec. Często popełnianym błędem jest krojenie ziemniaków i sałaty     nożem. Tymczasem do tego służy widelec, którym należy rozdrobnić zarówno kartofle jak i zieleninę. Nie można sosem polewać wszystkiego, co leży na talerzu - jedynie mięso. Jeśli podany jest chleb, to nie należy go gryźć tylko odłamywać mniejsze kawałki. Łokcie nigdy nie powinny znaleźć się na stole - najwyżej nadgarstki. Nawet wówczas, gdy zaczyna się deser i robi się przy stole mniej oficjalnie.

Kilka zasad, których trzeba przestrzegać przy stole:

  • W restauracjach ilość sztućców może przerażać, ale metoda jest prosta: najpierw bierzemy te ułożone najdalej od talerza. Z każdą kolejną podawaną potrawą będziemy się zbliżać do tych położonych najbliżej talerza
  • Kolejność stojących naczyń szklanych nad nożami po prawej stronie: kieliszka do wody, szampana, wina białego czy czerwonego jest wskazówką w jakiej kolejności będą proponowane napoje
  • Sztućce zawsze muszą leżeć na talerzu. Nie można ich kłaść na obrus
  • Serwetkę, która znajduje się z lewej strony, należy położyć na kolanach. Jeśli nagle musimy opuścić współbiesiadników, serwetkę kładzie się na stole
  • Nóż po odłożeniu na talerz nie powinien dotykać obrusu. Jego miejsce jest w górnej części z lewej strony talerza
  • Odłożenie sztućców równolegle do siebie na tzw. godzinie piątej oznacza, że posiłek jest zakończony i osoba obsługująca może zabrać talerz
  • Nóż z prawej strony, a widelec z lewej ułożone pod kątem, ale nie stykające się to znak, że spożywanie posiłku jeszcze nie zostało zakończone
  • To samo ułożenie, ale sztućce stykają się ze sobą czubkami mówi, że jedzący oczekuje dokładki.