Gazeta Panorama OPOLSKA Wydawnictwo OPOLMEDIA Kontakt
panorama opolska

Wiadomości z Opola i okolic

Wtorek, 16 kwietnia 2024
Imieniny: Bernarda, Biruty, Erwina


Nowe technologie w domowej kuchni


rem 02.11.2017

Owocowy sorbet, warzywna zapiekanka czy domowa polewa do naleśników w środku zimy? Żaden problem. Wystarczy odpowiednio przygotować się na chłodniejsze dni.


Jedną z najlepszych metod na zachowanie smaków lata jest mrożenie. Warzywa i owoce, również te mrożone, to samo zdrowie. Jeśli przechowujemy je w odpowiednich warunkach zachowują cenne witaminy, składniki odżywcze i apetyczny wygląd. Niezastąpione w tym przypadku są chłodziarko-zamrażarki z technologią „no Frost”. Dlaczego?

Oszczędzamy energię, miejsce i czas
Brak konieczności rozmrażania lodówki, więcej miejsca, dłuższa świeżość jedzenia, oszczędność czasu i energii - to tylko niektóre z zalet systemu „no Frost”. W urządzeniach tych cała wilgoć z wnętrza gromadzi się na parowniku. Następnie zamienia się w lód, który topnieje pod wpływem grzałki, po czym zostaje odparowany na zewnątrz. Wszystko odbywa się bez naszego udziału. W praktyce oznacza to przede wszystkim oszczędność czasu, miejsca i energii, a także daje gwarancję, że przechowywane produkty, takie jak mrożone owoce i warzywa jeszcze dłużej zachowają swój smak i wartości odżywcze.

Bez szronu, bez kłopotu
Aby umieszczone w zamrażalniku mrożonki nie zamieniły się w bryłę lodu, należy przechowywać je w odpowiednich warunkach. „No Frost” jest idealnym rozwiązaniem, dzięki któremu zamrożone owoce, warzywa czy zioła nie będą sklejone ani oszronione. Co równie ważne, produkty nie przymarzają do ścianek zamrażalnika, a cała jego zawartość jest widoczna na pierwszy rzut oka. Każdą mrożonkę można bez kłopotu wyjąć z szuflady, aby łatwo przygotować np. pyszny owocowy koktajl czy deser. To także większa wygoda użytkowania - bez uciążliwej warstwy lodu i szronu szuflady wysuwają się swobodnie i szybko, a problem wiecznie niedomkniętego zamrażalnika znika raz na zawsze. System ułatwi nam przywołanie smaków lata, nawet w środku zimy.

Rozmrażanie to przeszłość
Wybierając modele z systemem „no frost” nie musimy martwić się o czasochłonne rozmrażanie lodówki - urządzenie robi to automatycznie. Rozwiązanie pomoże oszczędzić czas, który będziemy mogli przeznaczyć na przyjemniejsze czynności. W tradycyjnych lodówkach rozmrażanie zajmuje kilka godzin, a dodatkowy problem stanowi konieczność opróżnienia zamrażalnika i pozbycia się mrożonych owoców, lodów czy mięsa. Dzięki nowej technologii nie musimy martwić się o nasze zapasy i w każdej chwili sięgnąć po ulubione owoce, warzywa i dodatki do potraw.