Większyce: Pałac z widelcami
wira 25.10.2015
Restauracja w pałacu w Większycach (niedaleka Kędzierzyna-Koźla) jako jedyna z Opolszczyzny stanęła na podium w konkursie Poland 100 Best Restaurants Awards 2015. To już czwarte wyróżnienie na koncie „smakowitego” obiektu, który otrzymał tzw. dwa widelce i nagrodę Best of Awards of Excellence. Konkurs po najlepszych restauracjach w Polsce to prestiżowy, pierwszy i jedyny w Polsce taki projekt o tak dużym zasięgu i takiej formule. Restauracje oceniane są głównie przez konsumentów co wpływa na obiektywność i wiarygodność oceny. Uroczysta gala odbyła się w Dworze Artusa w Toruniu, gdzie pojawili się najlepsi gastronomowie w Polsce.
Za najlepszą restaurację w Polsce w 2015 roku uznano warszawską Strefę Restauracja & Bar. Nagrodzono również „Szefa Kuchni Roku", którym został Jarosław Walczyk z restauracji Strefa w Warszawie. Nagroda w kategorii „Osobowość Kulinarna Roku" trafiła do Karola Okrasy, a za „Krzewienie Sztuki Kulinarnej" - wyróżniono Magdę Gessler. Najlepszym w „Live Cooking Tour" okazał się Robert Sowa.
Zabytkowy budynek w Większycach to jedno z piękniejszych miejsc w regionie. Żeby o tym przekonać się w stu procentach trzeba tam wstąpić. Restauracja zajmująca całe piętro podzielona jest na mniejsze salki, dzięki czemu nikomu nie zabraknie intymności.
W XIX wieku pałac należał do Marca Heymanna, radcy handlowego. W 1912 roku odkupił go właściciel zakładów chemicznych nawozów sztucznych w Raciborzu Emil Phyrkosch. W murach mieściło się przedszkole, Uniwersytet Ludowy, aż w końcu zaczął chylić się ku upadkowi. Nowy właściciel od 2003 roku odnowił jego wnętrza i dziś zdobywa prestiżowe nagrody.