Gazeta Panorama OPOLSKA Wydawnictwo OPOLMEDIA Kontakt
panorama opolska

Wiadomości z Opola i okolic

Czwartek, 25 kwietnia 2024
Imieniny: Jarosława, Marka, Wiki


Orzechy są jeszcze zdrowsze niż sądzono


emal 05.01.2016

Orzechy włoskie mają mniej kalorii niż podawano od XIX wieku. Najnowsze wyniki potwierdzają ich zdrowotne właściwości, które do tej pory nie były docenione.


Najnowsze badania opublikowane w Journal of Nutrition dowodzą, że orzechy włoskie mają 21 procent mniej kalorii niż dotychczas podawał Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA). Ich wyniki wykazały, że jedna porcja (1 uncja, tj. 28 g) orzechów włoskich zawiera 146 kalorii, a nie 185, co stanowi 39 kalorii mniej niż wcześniej sądzono. Badania przeprowadził dr David J. Baer, lekarz nadzorujący z Wydziału Badań Rolnictwa w USDA.

Z historycznego punktu widzenia, wartość kaloryczną orzechów włoskich określano stosując równoważniki Atwatera, które ustalono pod koniec XIX wieku. Pozwalają one określić, jaką wartość metaboliczną oraz energię dostarczają organizmowi produkty spożywcze. Badania nadzorowane przez doktora Baera wykazały, że wartość metaboliczna orzechów włoskich wynosi 21 procent mniej, niż to wcześniej określały wspomniane wskaźniki.
- Wyniki naszych badań mogą pomóc wyjaśnić, dlaczego konsumenci spożywający orzechy włoskie zazwyczaj nie przybierali na wadze - stwierdził dr Baer. - Ponadto, konsumpcja orzechów włoskich wiąże się z istotną liczbą potencjalnych korzyści dla zdrowia, w tym m.in. ze zmniejszeniem ryzyka zachorowań na raka, chorób układu krążenia oraz tych, w których występują zaburzenia funkcji poznawczych. Wyniki mogłyby potencjalnie pomóc zmniejszyć obawy dotyczące kaloryczności orzechów, jakie mogą mieć konsumenci przed wprowadzeniem ich do codziennej diety.
Przeprowadzone badania potwierdzają korzyści płynące ze spożywania orzechów włoskich, które pozwalają kontrolować masę ciała. Dodatkowo, stanowią doskonałe źródło błonnika (2 gram na uncję) oraz białka (4 gram na uncję). Orzechy włoskie to jedyne orzechy, które są znaczącym źródłem kwasu alfa-linolenowego (2,5 g na uncję) oraz roślinnego kwasu tłuszczowego omega-3, mających korzystne działanie na pracę serca i mózgu.

W dobrej kondycji zdrowotnej
Wiele badań wskazuje na korzystny wpływ regularnego spożywania orzechów włoskich na zdrowie i zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób niezakaźnych. Działa ono pozytywnie na profil lipidowy we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, niektórych nowotworów oraz zmniejsza śmiertelność. Istnieją również doniesienia stwierdzające ich oddziaływanie na zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2.
- Co więcej, okazuje się, że spożywane orzechów włoskich korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu u osób w wieku podeszłym i zmniejsza ryzyko wystąpienia zaburzeń pamięci - powiedział dr hab. inż. lek. med. Dariusz Włodarek, kierownik Zakładu Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.