Witaminy i minerały potrzebne od zaraz
em 21.02.2016
Odpowiednio uzupełniane witaminy wpływają na tężyznę, sprawność intelektualną, a nawet na udane życie erotyczne. Aby układ immunologiczny mógł lepiej walczyć z infekcjami, warto zadbać o odpowiednią dietę.
Niedobór witamin to awitaminoza, ale ich nadmierne spożywanie może prowadzić do hiperwitaminozy. Wiele osób o tym zapomina, sięgając po kolejne pigułki. Ich nadmiar może powodować szkodliwe skutki, które trudno zauważalne powodują poważne choroby. Najczęściej nie wiadomo, czym różnią się poszczególne witaminy i minerały, mimo że tak powszechnie są stosowane - często jednak bez zastanowienia i wiedzy o nich.
Witamina A - lepsze oczy
Wpływa na rozwój i funkcjonowanie układu odpornościowego. Pomaga również zachować zdrową skórę i błony śluzowe, dzięki czemu stanowią one dobrą ochronę m.in. przed wirusami i bakteriami. Jako przeciwutleniacz chroni przed działaniem wolnych rodników. Jej niedobory mogą objawiać się suchością skóry, łamliwością włosów i paznokci, zmianami w układzie nerwowym oraz niedowidzeniem o zmierzchu, czyli tzw. kurzą ślepotą.
Witamina A w żywności pochodzenia zwierzęcego występuje w formie retinolu i jego pochodnych. Znajduje się on w podrobach, niektórych gatunkach ryb oraz jajkach. W produktach roślinnych witamina ta ma postać karotenoidów, z których najważniejszą rolę odgrywa beta-karoten. Najwięcej beta-karotenu znajduje się w marchwi, suszonych morelach, boćwinie, jarmużu, szczypiorku, szpinaku i czerwonej papryce.
Witaminy z grupy B6 - odporność przede wszystkim
Podnosi odporność organizmu i bierze udział w tworzeniu przeciwciał. Jej niedobór powoduje zwiększoną podatność na infekcje, a także niekorzystne zmiany w układzie nerwowym. Witamina B6 znajduje się choćby w kaszy gryczanej, pszennym i żytnim pieczywie. Jej źródłami są również płatki owsiane, ziemniaki, brukselka i papryka.
Witamina B6 - szczęście w pigułce
Znaleźć ją można w kapuście. Odpowiada w dużym stopniu za płodność. Reszta witamin z grupy B bierze udział w wytwarzaniu serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Ich źródłem są jajka, mleko i rośliny strączkowe.
Witamina C - kwas askorbionowy
Ma właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Bierze udział w podnoszeniu odporności na choroby bakteryjne i wirusowe. Pomaga także we wchłanianiu - istotnego dla układu immunologicznego - żelaza. Niedobór kwasu askorbinowego objawia się ogólnym osłabieniem, zmniejszoną odpornością na infekcje, bólami mięśni, zmęczeniem, brakiem apetytu, obrzmieniem i krwawieniem dziąseł oraz anemią.
Do najlepszych źródeł witaminy C w diecie należą czarne porzeczki, brokuły, truskawki, natka pietruszki, czerwona papryka, brukselka i kiwi. Bogate w witaminę C są cytrusy, rzeżucha, truskawki. Znajduje się ona również w owocach dzikiej róży i rokitnika. Podczas obróbki termicznej warzywa i owoce tracą ok. 70 procent tej witaminy, dlatego powinniśmy jeść je przede wszystkim na surowo.
To kolejna witamina, która może sprzyjać płodności. Ma wpływ na ilość i jakość spermy.
Witamina E - młodości i płodności
Podobnie jak witamina C jest antyoksydantem, czyli przeciwutleniaczem. Oznacza to, że zabezpiecza komórki ciała przed działaniem wolnych rodników. Najwięcej „witaminy młodości” znajduje się w olejach roślinnych, orzechach laskowych, nasionach słonecznika, pestkach dyni, migdałach, natce pietruszki, zielonej i czerwonej papryce, orzechach włoskich, szpinaku oraz czarnych jagodach. Dobrymi źródłami „witaminy młodości” są również pomidory, jabłka czy biała kapusta.
Chroni organizm - w tym także męskie nasienie - przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Nie może jej zabraknąć w diecie pary starającej się o dziecko. Witamina E zwiększa też popęd seksualny i wspomaga produkcję hormonów.
Cynk - układ odpornościowy na medal
Pełni kluczową rolę w zachowaniu sprawności układu odpornościowego. Wpływa też m. in. na utrzymanie prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci. Jest również antyoksydantem. Od tego pierwiastka uzależnione jest również życie seksualne mężczyzn. Wpływa on na jakość spermy i produkcję męskiego hormonu testosteronu. Kobiecy apetyt na miłość także zależy od cynku.
Sygnałami niedoboru cynku są stany zapalne skóry, trudności w gojeniu się ran, utrata włosów oraz zaburzona odporność. Osoby z jego deficytami znacznie dłużej walczą z infekcjami i znacznie łatwiej na nie zapadają.
Najwięcej tego pierwiastka znajduje się w owocach morza, pestkach dyni, kakao, kaszy gryczanej, migdałach, płatkach owsianych, nasionach słonecznika, orzechach laskowych, gorzkiej czekoladzie i ciemnym pieczywie. Bogate w ten minerał są imbir, rośliny strączkowe, kiełki pszenicy, jajka i produkty mleczne.
Selen - sterownik w organizmie
Wpływa na odpowiedni przebieg wielu procesów w organizmie. Jest istotny m. in. dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ma silne właściwości przeciwutleniające. Odpowiedzialny jest za ilość plemników i ich aktywność. Trzeba pamiętać, że każdy wytrysk wiąże się ze znaczną utratą tego pierwiastka.
Niedobory selenu mogą prowadzić do zwyrodnienia wielu narządów i tkanek. Najwięcej tego pierwiastka znajduje się w owocach morza, łososiu, jajkach, kaszy gryczanej i kakao. Zawierają go także warzywa strączkowe, cukinia, kiełki pszenicy, brokuły i pomidory. Selen znajduje się też w białym ryżu, a także czekoladzie oraz bananach.
Kwas linolowy i nasienie
Jest jednym z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Odgrywa ważną rolę w produkcji męskiego nasienia. Znaleźć go można w różnych rodzajach orzechów, oleju słonecznikowym i oleju z ogórecznika.
Arginina - pożądanie na sto procent
Powstaje z niej tlenek azotu. U mężczyzn odpowiada on za ruchliwość plemników i ilość spermy. U kobiet natomiast zwiększa pożądanie oraz jakość doznań seksualnych. Jego niedobór powodować może problemy z erekcją i osiąganiem orgazmu. Arginina znajduje się w chudym mięsie, jajkach, kukurydzy, orzechach i przetworach mlecznych.
Kwas foliowy - lepsza krew
Kwas foliowy pomaga w prawidłowej produkcji krwi i odpowiednim funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz nerwowego. Przyczynia się także do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Jego niedobór prowadzić może m.in. do anemii, chorób układu krążenia, osteoporozy, nowotworów, a także wad wrodzonych układu nerwowego (tzw. wad cewy nerwowej).
Najwięcej kwasu foliowego znajduje się w surowych zielonych warzywach, np. brukselce, szpinaku, bobie, szparagach, sałacie i brokułach. Znajdziemy go także w pełnych ziarnach zbóż, grochu i fasoli, kurzej wątróbce, jajkach oraz owocach cytrusowych.
Żelazo - prawidłowa budowa krwi
Żelazo jest pierwiastkiem krwiotwórczym. Pomaga m.in. w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz w zmniejszaniu uczucia zmęczenia i znużenia.
Według Światowej Organizacji Zdrowia niedobór żelaza to najczęstszy deficyt żywieniowy na świecie. Niedostatek tego pierwiastka w organizmie prowadzi do anemii. Jej objawami są m. in. bladość i szorstkość skóry, łamliwość włosów i paznokci, zmęczenie i osłabienie odporności. Deficyty żelaza wpływają także na zmniejszenie sprawności fizycznej i umysłowej, osłabienie koncentracji oraz problemy z pamięcią.
Dobrymi źródłami tego składnika są m. in. podroby i czerwone mięso oraz kakao, orzechy pistacjowe i laskowe, natka pietruszki, migdały, kasza gryczana, szpinak oraz jajka. Żelazo z diety jest słabo wchłaniane przez nasz organizm.