Gazeta Panorama OPOLSKA Wydawnictwo OPOLMEDIA Kontakt
panorama opolska

Wiadomości z Opola i okolic

Czwartek, 25 kwietnia 2024
Imieniny: Jarosława, Marka, Wiki


Zimowe risotto z pieczoną papryką


ema 24.02.2016

Po powrocie z pracy, zziębnięci mamy ochotę na coś ciepłego i rozgrzewającego. Nikt nie ma jednak sił, żeby stać przy garnkach i wymyślać skomplikowane dania.


Panowie czasami chcieliby zaskoczyć swoje partnerki innowacją w kuchni, ale brakuje pomysłów. Wystarczy kilka składników, trochę chęci, czerwone wino i zapalone świece. Żadna restauracja nie stworzy tak magicznej atmosfery, jaka może zapanować w waszym domu.

Składniki:

  • Ryż brązowy, 100 g
  • Papryka czerwona, 2szt.
  • Cebula, 0,5 szt.
  • Masło bez soli, 30g
  • Pieprz czarny, estragon, bazylia
  • Bulion warzywny

Wykonanie:

  • Paprykę zawijamy w folię do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 12-15 min.
  • Wyciągamy paprykę i przekrawamy na pół.
  • Usuwamy gniazda nasienne. Dwie połówki warzywa odkładamy na bok, pozostałe dwa kawałki obieramy ze skóry i rozdrabniamy blenderem do uzyskania konsystencji kremu.
  • Doprawiamy bazylią, estragonem i pieprzem.
  • Ryż gotujemy przez 15 minut, po czym odcedzamy go i przelewamy zimną wodą.
  • Na patelnię wrzucamy drobno poszatkowaną cebulę i ryż, po czym zalewamy je bulionem.
  • Całość gotujemy, co jakiś czas mieszając.
  • Gdy ryż wchłonie cały bulion, dolewamy go. Czynność powtarzamy, aż ryż osiągnie twardość al dente.
  • Gdy ryż będzie gotowy, dodajemy krem z papryki, dokładnie mieszamy, zdejmujemy patelnię z ognia, dorzucamy zimne masło i dokładnie mieszamy.
  • Tak przygotowanym risottem faszerujemy dwie odłożone połówki papryki.