Gazeta Panorama OPOLSKA Wydawnictwo OPOLMEDIA Kontakt
panorama opolska

Wiadomości z Opola i okolic

Czwartek, 25 kwietnia 2024
Imieniny: Jarosława, Marka, Wiki


Nastolatki odkrywają kuchnię


wir 28.02.2016

Jak pokazują badania jedynie jedna czwarta nastolatków decyduje się rozpocząć przygodę z gotowaniem - pozostałym nadal posiłki przygotowują rodzice.


Co więcej, większość z nich spędza czas w kuchni samotnie, bo ich pociechy w tym czasie siedzą przed laptopem. Tymczasem gotowanie w rodzinnym gronie może być świetnym urozmaiceniem codziennych obowiązków. Jest to jeden z najlepszych sposobów na zacieśnianie relacji i wprowadzanie elementu pracy zespołowej w domu.

Gotowanie powinno być kreatywne
Tak jak szef kuchni kieruje swoim zespołem kucharzy, tak samo domownicy w różnym wieku mogą stworzyć zgraną drużynę. Kuchnia to miejsce pozytywnych emocji, w którym poznajemy nowe produkty, smaki, aromaty, ale również uczymy się nowych technik przygotowywania i łączenia składników. Rodzice pragnący zapoczątkować tradycję wspólnego, domowego gotowania powinni zadbać przede wszystkim o znalezienie odpowiedniej inspiracji dostosowanej do wieku dziecka. Internet to aktualnie jedno z najlepszych źródeł nowych pomysłów, ponieważ kucharze i pasjonaci gotowania z całego świata każdego dnia publikują niezliczoną ilość materiałów, przepisów, zdjęć, filmów kulinarnych dzieł. Nastolatki doskonale o tym wiedzą, dlatego pomysłów na przepisy szukają właśnie w Internecie.

Nastolatki inspiracji szukają także w domowych przepisach, dlatego warto zyskać autorytet poszerzając ich wiedzę o kilka trików, które ułatwią przygodę z gotowaniem i pozwolą uzyskać pewności siebie w kuchni. Ziemniaki szybciej się ugotują, jeśli do wody dodana zostanie niewielka ilość masła. Jajecznica będzie miała bardziej puszystą konsystencję, jeśli rozbite jaja połączy się z odrobiną mleka, a obieranie zielonego ogórka od „jaśniejszej” strony, zagwarantuje brak gorzkiego posmaku. Wielu początkujących cukierników szuka sposobu na udany sernik. Warto przekazać dziecku, że aby ten równomiernie opadł od razu po upieczeniu nie należy wyciągać go z piekarnika tylko wyłączyć grzanie i leciutko uchylić drzwi kuchenki. Sekret puszystych naleśników to zaś dodatek wody gazowanej, która obok mleka powinna stanowić bazę ciasta.

Czas spędzony w kuchni ma przynieść wszystkim radość i dobrą zabawę. Warto zatem zarezerwować sobie więcej czasu, tak aby nie wprowadzać w kuchni nerwowej atmosfery. Na początku najlepiej zacząć od prostych potraw, jak jajecznica, naleśniki, omlet, kanapki i powoli zwiększać trudność powierzanych zadań. Z czasem, po kilku wspólnych próbach, kuchnia może stać się miejscem najbardziej wyszukanych zadań kulinarnych. Nie każdy urodził się jednak kulinarnym mistrzem, dlatego podczas gotowania bardzo ważna jest cierpliwość.