Gazeta Panorama OPOLSKA Wydawnictwo OPOLMEDIA Kontakt
panorama opolska

Wiadomości z Opola i okolic

Środa, 04 grudnia 2024
Imieniny: Barbary, Hieronima, Krystiana


Jajka groźne, gdy jest ciepło


05.05.2016

Największa liczba zatruć pokarmowych występuje w okresie nagłego wzrostu temperatury. Ma na to wpływ coraz cieplejsza aura, która sprzyja organizacji licznych imprez.


W maju rozpoczynają się śluby, których szczyt przypada na czerwiec. Zatrucia pokarmowe to zwykle gwałtowne dolegliwości żołądkowo-jelitowe, występujące w stosunkowo krótkim czasie po dostaniu się do przewodu pokarmowego szkodliwych czynników biologicznych lub chemicznych.

Okres wylęgania zatruć pokarmowych zakaźnych, zwłaszcza bakteryjnych, jest krótki - zwykle od kilku do kilkunastu godzin. Każde zatrucie pokarmowe może być groźne, szczególnie dla niemowląt, dzieci do lat trzech oraz ludzi starszych.

Przyczyną zatruć pokarmowych są najczęściej potrawy zawierające:

  • surowe jajka lub poddane niewystarczającej obróbce termicznej, np. domowe majonezy, kremy, lody, ciasta (ptysie, torty, eklery, serniki);
  • mięsa, kaszankę, pasztetową, galaretkę mięsną, tatara, metkę, konserwy mięsne,
  • drób,
  • mleko.

Podstawowe metody unikania zatruć:

  • Mycie i wyparzanie jaj tuż przed przygotowaniem potraw;
  • Mycie rąk po każdym wyjściu z toalety i przed każdym przygotowaniem posiłków;
  • Utrzymywanie czystości naczyń, sprzętów kuchennych i samej kuchni;
  • Przechowywanie żywności w niskiej temperaturze;
  • Zapobieganie ponownemu zamrażaniu żywności;
  • Wydzielenie w lodówce miejsca na surowy drób, mięso, jaja tak, aby nie stykały się z produktami gotowymi do spożycia;
  • Całkowite rozmrożenie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia i gotowania;
  • Poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury poprzez gotowanie, pieczenie, duszenie, które jest najłatwiejszym sposobem niszczenia bakterii, dokładne podgrzewanie ugotowanych potrawy, ale nigdy więcej niż jeden raz, unikanie trzymania ugotowanych potraw na „małym ogniu” (w cieple bakterie gwałtownie się rozmnażają);
  • Unikanie lodów i ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców i sprzedawców.