Patelnia teflonowa czy ceramiczna? Trudny wybór
meda 07.05.2016
Ceramiczne używane są stosunkowo niedawno, bo od kilku lat. Charakteryzują się jasną powłoką wykonaną z naturalnych minerałów oraz gliny, która wypalana jest w bardzo wysokiej temperaturze. Zaletą jest brak toksyczności, czyli w czasie smażenie nie wytwarzają się substancje szkodliwe dla zdrowia, wchodzące w reakcję z smażonym jedzeniem. Nagrzewa się równomiernie, choć wolno i można na niej osiągać wysokie temperatury, które nie zmieniają jej struktury. Potrawy zaś mają jednolity koloryt i tak naprawdę trzeba mieć talent, aby danie spalić na przysłowiowy węgielek.
Mankamentem jest to, że patelni nie należy myć w zmywarce oraz po użyciu zalewać zimną wodą, ponieważ szkodzi jej wysoka różnica temperatur.
Patelnia teflonowa stosowana jest od wielu lat, ponieważ kucharze cenią ją za szybkość z jaką przygotowuje się na niej potrawy oraz nieprzywieralność ich do podłoża. Trzeba jednak pamiętać, że zrobiona jest z materiałów potencjalnie szkodliwych dla człowieka, które zaczynają się uwalniać, gdy jej struktura zostanie zarysowana przez ostry przedmiot. Nie można również jej przegrzewać, ponieważ powyżej 250 stopni Celsjusza wytwarzają się szkodliwe cząstki. Teflonu nie można myć w zmywarce, ani zalewać zimną wodą - podobnie jak patelni ceramicznej.