Kasza dobra na wszystkie pory roku
09.07.2016
Leczniczy wpływ kaszy wynikający z dużej zawartości witamin i składników odżywczych, pomaga w utrzymaniu homeostazy oraz prawidłowemu przebiegowi licznych procesów biochemicznych w organizmie. W diecie powinny znaleźć się przede wszystkim produkty bogate w przeciwutleniacze, które chronią błonę komórek przed wolnymi rodnikami. Spośród wszystkich kasz najwięcej z nich znajdziemy w gryczanej. Dodatkowo, dzięki wysokiej zawartości cynku, kasza wspomaga produkcję kolagenu - białka odpowiadającego za elastyczność naskórka. Jest również jednym z najlepszych naturalnych źródeł rutyny - związku, który uszczelnia i uelastycznia naczynia krwionośne. Wprowadzając ten rodzaj kaszy do diety można zapobiegać powstawaniu żylaków, czerwonych przebarwień na skórze, tzw. pajączków, a także obrzęków.
- Kasza powinna być kluczowym elementem w diecie każdego z nas - mówi ekspert Katarzyna Foszner. - Niezależnie od wieku, regularne spożywanie kasz może chronić przed m.in. nadwagą i otyłością, zaparciami, osteoporozą, chorobami układu pokarmowego, miażdżycą, udarami i zawałami, a także cukrzycą typu II. Kasze, zwłaszcza te gruboziarniste, są źródłem węglowodanów złożonych. Po ich zjedzeniu we krwi długo utrzymuje się stabilne stężenie glukozy, która stanowi jedyne w swoim rodzaju paliwo dla mózgu i przez to warunkuje jego prawidłową pracę
Manna dla dzieci
Dla maluchów świetna będzie kasza manna. Ponieważ jest lekkostrawna, jest jednym z pierwszych źródeł glutenu dla jeszcze młodego układu pokarmowego. Zaleca się, by wprowadzać ją do jadłospisu między 5 a 6 miesiącem życia. Dzięki krzemowi zawartemu m.in. w kaszy jaglanej, u dzieci prawidłowo rozwija się układ kostny oraz zwiększa odporność. Za sprawą dużych ilości żelaza, ilość czerwonych krwinek utrzymuje się na prawidłowym poziomie. Lecytyna warunkuje prawidłowy rozwój mózgu - wszystkie te składniki znajdziemy w kaszy jaglanej, która jest dodatkowo lekkostrawna i nie powoduje dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Jaglana dla kobiet
Kobiety w okresie menopauzy powinny spożywać jaglaną, która zawiera lignany - związki wyrównujące gospodarkę hormonalną. Duża ilość przeciwutleniaczy, znajdujących się w kaszy gryczanej, spowalnia procesy starzenia - nie tylko te zachodzące w skórze, powodujące zmarszczki, ale również całego układu krwionośnego czy nerwowego. Zmniejsza to ryzyko wielu chorób związanych z wiekiem.
Gryczana dla mężczyzn
Mężczyźni prowadzący intensywne życie seksualne, cierpiący na bezpłodność, brak popędu seksualnego lub łysienie powinni wzbogacić swoją dietę o gryczaną. Dzięki dużej ilości cynku kasza ta zapewnia prawidłową czynność prostaty i narządów rozrodczych, a także reguluje produkcję testosteronu i plemników. Dodatkowo, za sprawą tego pierwiastka zapobiega łysieniu, utrzymując zarówno włosy, jak i naskórek w nienagannym stanie.