Gazeta Panorama OPOLSKA Wydawnictwo OPOLMEDIA Kontakt
panorama opolska

Wiadomości z Opola i okolic

Piątek, 26 kwietnia 2024
Imieniny: Marii, Marzeny, Ryszarda


Zakwaszenie organizmu przyczyną wielu chorób


koma 13.07.2016

Bóle głowy, chroniczne zmęczenie, kłopoty z zasypianiem ? to tylko niektóre objawy zakwaszenia organizmu. Długotrwale może stać się przyczyną wielu groźnych chorób, w tym nawet nowotworów.


Jak rozpoznać u siebie zakwaszenie organizmu, jak je prawidłowo zdiagnozować oraz jak mu zapobiegać? We współczesnym świecie o zakwaszenie organizmu niezwykle łatwo. Szybkie tempo życia powoduje, że jesteśmy nieustannie narażeni na stres, nie dbamy o odpowiednią dietę i unikamy aktywności fizycznej. Powoduje to konsekwencje, które początkowo stosunkowo nieszkodliwe, później mogą okazać się opłakane w skutkach.

Czym jest zakwaszenie organizmu?
Zakwaszenie organizmu to zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Płyny międzykomórkowe i wewnątrzkomórkowe pozbawione są wówczas balansu między kwasami i zasadami, co ujawnia się w nieodpowiednim poziomie pH. Optymalna wartość tego czynnika wynosi od 7,35 do 7,45. Gdy jest on wyższy oznacza to, że nasz organizm jest zbyt zasadowy, ta sytuacja ma jednak miejsce bardzo rzadko. Zbyt niski współczynnik pH ujawnia właśnie zakwaszenie organizmu. Często zachwianie to wyrównuje się samoistnie poprzez zwiększone wydalanie przez płuca CO2, a także zamianę w nerkach mocznika na amoniak, który wiąże kwasy. Tego typu procesy są jednak skuteczne tylko do pewnego momentu. Długotrwały brak równowagi może wywołać liczne negatywne skutki dla zdrowia.

Jakie są przyczyny?
Podstawową przyczyną zakwaszenia organizmu jest najczęściej zła dieta. - W organizmie wszystkie procesy chemiczne i biologiczne zachodzą w środowisku wodnym - mówi Weronika Łapińska, diagnosta laboratoryjny z Centrum Diagnostyki Organizmu Revitum. - Produkty, które spożywamy, ulegają rozkładowi. Podczas trawienia żywności uwalniane są witaminy, składniki mineralne i kwasy organiczne, które następnie ulegają przemianom Składniki dostarczane organizmowi mogą wykazywać w połączeniu z wodą właściwości kwaso- lub zasadotwórcze. Przy nadmiernym spożyciu tych pierwszych dochodzi do zakwaszenia organizmu. Negatywnie na stan naszego organizmu wpływa również brak aktywności fizycznej, długotrwały stres, a także szybkie tempo życia.

Objawy i skutki
Pierwszymi odczuwalnymi symptomami zakwaszenia organizmu są ogólne zmęczenie, zaburzenia koncentracji, napięcia nerwowe, trudności z zasypianiem oraz zgaga. Zauważalna jest również łamliwość paznokci oraz wypadanie włosów. - Zakwaszony organizm staje się również zdecydowanie bardziej podatny na przeziębienia i infekcje, na przykład wirusowe - mówi lekarz Halina Zienkiewicz. - Te nieprzyjemne objawy mogą być tylko początkiem poważniejszych dolegliwości.

Długotrwałe zakwaszenie organizmu może prowadzić do szeregu przewlekłych chorób, np. cukrzycy, nadciśnienia, miażdżycy, osteoporozy czy nawet nowotworów. Praktycznie wszystkie organy, tkanki i komórki mogą zostać uszkodzone przez nadmiar kwasów. Zakwaszenie sprzyja również rozwojowi grzybicy, która upośledza działanie zaatakowanych narządów.

Jak zdiagnozować zakwaszenie organizmu?
Aby przekonać się, czy nasz organizm jest zakwaszony, wystarczy zbadać pH moczu za pomocą papierka lakmusowego. Dużo bardziej skomplikowane jest odkrycie stopnia zakwaszenia i jego przyczyn. W tym przypadku najskuteczniejszym sposobem na zdiagnozowanie tych parametrów będzie Test Obciążeń Organizmu. Powstał on w wyniku wieloletnich badań doktora Volla, który w swojej metodzie połączył dobrodziejstwa zachodniej i wschodniej medycyny. - Zaletą tego typu diagnostyki jest bez wątpienia jej szybkość i nieinwazyjność. Jest to proces, który trwa zaledwie chwilę i jest całkowicie bezbolesny - mówi Maryla Bańkowska z Centrum Diagnostyki Organizmu, które przeprowadza tego typu badania. - Otrzymawszy szczegółową diagnozę możemy skonsultować się ze specjalistami, którzy dobiorą dla nas indywidualną kurację. To zaś pomoże odzyskać zdrowie i energię.

Jak zapobiegać?
O odkwaszony organizm należy odpowiednio dbać, by niekorzystny współczynnik pH nie powrócił. Kluczowa będzie tutaj odpowiednio zbilansowana dieta. Powinna zawierać około 20 proc. produktów kwasotwórczych i 80 proc. zasadotwórczych. Czego powinniśmy jeść więc mniej? Do pożywienia, które może powodować zakwaszenie organizmu, zaliczymy m.in. wszelkie mięsa, nabiał, a także produkty zbożowe.

Co istotne, nie wszystkie kwaśne produkty są kwasotwórcze. Przykładem mogą być cytrusy, które rozkładając się w organizmie, stają się alkaliczne, czyli posiadają współczynnik zasadowy. Korzystnie na zachowanie równowagi kwasowej wpływa spożywanie kaszy gryczanej lub jaglanej, migdałów oraz warzyw, zwłaszcza cukinii, szpinaku, bakłażanów, buraków, a także brokułów. Aby osiągnąć optimum w ochronie organizmu przed zakwaszeniem, do zrównoważonej diety powinniśmy dodać aktywność fizyczną. Należy zrezygnować z cukrów, białe pieczywo zastąpić ciemnym, zmniejszyć spożywanie nabiałów, kawy i herbaty.

Kilka zasad odkwaszania organizmu:

  • Picie to podstawa

Powinno się codziennie wypijać około ośmiu szklanek wody mineralnej, herbaty zielonej, owocowej czy ziołowej, naturalnych soków. Dzięki wodzie organizm pozbywa się toksyn. Trzeba jednak zrezygnować z napojów gazowych i słodzonych. Najlepiej zaczynać poranek od szklanki wody z cytryną, która działa odkwaszająco na organizm. Przy okazji ma działanie oczyszczające. Podobnie zresztą jak woda z octem jabłkowym.

  • Tłuszcze na cenzurowanym

Najważniejsza jest dobrze dobrana promocja omegi 3. Organizm jej sam nie wytwarza, a potrzebna jest do odpowiedniego bilansu tłuszczów. Mózg zaczyna lepiej pracować, żołądek lepiej trawi. Nie powinno używać się olejów rafinowanych, jak margaryny czy oleje. Najlepsze są oliwy z oliwek, olej lniany, arachidowy, sezamowy. Ostatnim hitem jest olej kokosowy, który ma aż 90 procent nasyconych tłuszczy.

  • Spożywanie wszystkiego co zielone

W liściach warzyw znajdują się składniki odżywcze o właściwościach alkalizujących. To żywność zasadowa. Najlepiej więc spożywać bób, który właśnie pojawił się na rynku, sałaty, seler w przeróżnych postaciach, pietruszkę, koperek, jarmuż, ogórki, awokado, paprykę, młody jęczmień dodawany do potraw lub koktajlu, zielony groszek, szpinak.