Gazeta Panorama OPOLSKA Wydawnictwo OPOLMEDIA Kontakt
panorama opolska

Wiadomości z Opola i okolic

Poniedziałek, 15 sierpnia 2022
Imieniny: Marii, napoleona, Stelii


Słoneczna aura sprzyja rodzinie


10.09.2016

Lato właśnie się kończy, ale nadal to czas beztroski, odpoczynku, wspólnych wyjazdów i weekendów spędzanych na łonie natury. Sprzyja to spożywaniu posiłków na powietrzu.


Największą popularnością cieszy się grill, posiłki spożywane na działce lub w ogródku. W przygotowanie takich potraw częściej niż na co dzień angażują się mężczyźni oraz najmłodsi domownicy, co jest świetną okazją do wspólnego spędzania czasu. Rodzinne przyrządzanie potraw to budowanie pozytywnych emocji wśród najbliższych. Przygotowywanie i spożywanie dań w rodzinnym gronie daje poczucie bliskości, a ciepła atmosfera sprzyja kojarzeniu posiłków z pozytywnymi uczuciami.

Co najczęściej pojawia się na talerzach w okresie wakacyjnym? Dania letnie powinny być lekkie, proste w przygotowaniu i bogate w witaminy, dlatego najchętniej wybierane są sałatki. Sprzyja temu dostęp do świeżych warzyw i owoców, dlatego warto je wykorzystać w kuchni.

Sałatka na szybko
Oto propozycja wakacyjnej sałatki, idealnego dodatku di grilla czy na rodzinny piknik. Taka propozycja sprawdzi się w upalne dni.
Do jej przygotowania będziemy potrzebować:

  • 4 marchewek,
  • główki zielonej sałaty,
  • 8 listków strzępiastej czerwonej sałaty,
  • 50 g grzanek,
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • majonezu,
  • odrobiny soli do smaku.

Obie sałaty płuczemy oraz lekko oprószamy solą, a obraną marchew ścieramy na tarce, na cienkie paski. Wystarczy jeszcze pokroić sałaty na drobno i połączyć wszystkie składniki z majonezem. Smak letnich sałatek idealnie podkreśli także samodzielnie przygotowany sos na bazie oliwy z oliwek.

Szaszłyk z ananasa
Okres letni to także czas sprzyjający grillowaniu. Najczęściej na świeżym powietrzu najbardziej smakują potrawy z grilla: zarówno mięso jak i warzywa. Najważniejszym elementem jest zaskoczenie najbliższych. Do takich dań należy szaszłyk z ananasem w miodowej marynacie. Ta kolorowa potrawa z pewnością podbije serca najmłodszych. Do jej przygotowania potrzebujemy:

  • przyprawy w płynie maggi,
  • ketchupu,
  • 400 g filetu z kurczaka,
  • 2 łyżeczek miodu i musztardy francuskiej,
  • 3 łyżek oleju,
  • 1 puszkę ananasa
  • soli i pieprzu do smaku.


Na początek maggi łączymy z miodem, musztardą i olejem oraz doprawiamy solą i pieprzem. Filety kroimy w kostkę, zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Następnie na patyczki nadziewamy kurczaka na przemian z kawałkami ananasa i pieczemy na rozgrzanym ruszcie przez około 20 min. Szaszłyki będą idealnie smakować w towarzystwie pieczonych ziemniaków i warzywnej sałatki, do której przygotowania możemy zaangażować naszych bliskich.