Masło dla dzieci, margaryna dla dorosłych?
27.09.2016
W ramach kampanii „Poznaj się na tłuszczach” okazało się, że większość ludzi nie zauważa różnicy pomiędzy smakiem masła i margaryny na kanapkach.
Połowa Polaków deklaruje, że przy wyborze produktu do smarowania pieczywa kieruje się jedynie smakiem. Zwolennicy obu produktów zostali poddani eksperymentowi, polegającemu na testowaniu produktów bez podania ich nazwy. Otrzymali do spróbowania dwie identyczne kanapki - jedną posmarowaną masłem, a drugą margaryną. Aż 85 procent nie zauważyło między nimi żadnej różnicy, a blisko 10 procent wskazało na różnicę, która rzeczywiście nie istniała, np. inne pieczywo. Tylko 5 procent osób zauważyło różnicę w smarowidle. Co więcej, po wyraźnej sugestii, że kanapki różnią się, nadal tylko niewielki odsetek (ok. 7 procent) zwrócił uwagę na różnicę w produkcie, którym posmarowane zostały kanapki. Okazało się, że preferencje smakowe w wyborze masła i margaryny są mitem.
Istotne walory zdrowotne
Większość osób, które wzięły udział w badaniu, nie potrafiły np. stwierdzić, czy prawdziwe jest stwierdzenie:
Tymczasem jak podkreślają eksperci to właśnie fizjologiczne i energetyczne zapotrzebowanie człowieka powinno być kryterium decydującym o wyborze rodzaju smarowidła: Zarówno masło i margaryna mają swoje niewątpliwe walory zdrowotne i to one są najważniejsze. Podstawową zasadą, jaką każdy z nas powinien wziąć pod uwagę, to wiek i stan zdrowia. - Warto przy tym pamiętać o kontrolowaniu spożycia tłuszczów zwierzęcych, które w nadmiarze i poprzez swoje działanie prozapalne sprzyjają rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych - komentuje ekspert, dietetyk Ewa Kurowska.
Nowoczesność kontra tradycja
Najczęściej deklarujemy, że w codziennej diecie przestrzegamy podstawowych zasad zdrowego żywienia. W praktyce jednak o wyborze spożywanych produktów w dużej mierze decydują wyobrażenia na ich temat. Margarynie przypisuje się takie cechy takie jak nowoczesność, dynamiczność, a także prozdrowotność i funkcjonalność. Masło kojarzone jest z tradycją, spokojem i stonowaniem.
Mówiąc o walorach fizycznych obu produktów do smarowania pieczywa, większość zwraca uwagę na prostotę składu masła i rozbudowany skład margaryny. Masło postrzegane jest jako trudne a margaryna łatwa w rozsmarowaniu. Nadal jednak wiele osób często błędnie obawia się o to, że drugi z wymienionych produktów jest zbyt mocno przetworzony.
Wysokiej jakości margaryny zawierają do ok. 82 procent tłuszczów pochodzących z olejów: rzepakowego czy słonecznikowego. Większość współczesnych margaryn jest też wytwarzanych w oparciu o recepturę eliminującą tłuszcze trans, których tak bardzo się obawiamy. Wybierając masło również warto zwracać uwagę na zawartość tłuszczu - prawdziwe powinno składać się z 82 procent tłuszczu mlecznego.
- Dlatego w przypadku wyboru obu ze wspomnianych produktów do smarowania pieczywa warto czytać etykiety i zwracać uwagę na skład - dodaje dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia.