Gazeta Panorama OPOLSKA Wydawnictwo OPOLMEDIA Kontakt
panorama opolska

Wiadomości z Opola i okolic

Niedziela, 19 września 2021
Imieniny: Januarego, Konstancji, Leopolda


Minerały potrzebne od zaraz


meda 08.10.2016

Od tego, co spożywamy zależy nasze samopoczucie, sprawność intelektualna i ruchowa. Brak któregoś z minerałów zawartych w pożywieniu powoduje nagłe zachorowania.


Pierwszy pożywny posiłek rozbudza i dodaje energii na początku aktywnego dnia. Często jednak jest pomijany. Nawyki rodziców przyjmowane są później przez dzieci, którym należy zapewnić o poranku odpowiednią porcję składników mineralnych i sprawić, aby wspólne spożywanie stało się rytuałem. Wydaje się to niemal niemożliwe do realizacji, bo przecież trzeba rano biec do pracy, a latorośl odstawić do szkoły czy przedszkola.

To czy dziecko wyrośnie na zwolennika zdrowego trybu życia zależy w dużym stopniu od rodziców. Dlatego tak ważne jest, aby już od najmłodszych lat wpajać mu dobre nawyki żywieniowe, które zaowocują w przyszłości. Prawidłowe żywienie ma ogromny wpływ na rozwój psychofizyczny, koncentrację i energię najmłodszych. Badania wykazały, że dzieci, które na co dzień jedzą dobrze skomponowane, pełnowartościowe śniadania, osiągają lepsze wyniki w nauce. Mimo że czasami trudno zapanować nad ich żywieniowymi zachciankami, warto zadbać o kulinarną stronę życia najmłodszych członków rodziny i pokazać im, że racjonalne odżywianie ma wiele zalet. Zarówno wizualnych, smakowych, jak i zapachowych.

Zdrowe nawyki żywieniowe - dawaj przykład
Już od małego, dziecko bacznie obserwuje swoich rodziców. To właśnie od nich nabywa wiedzę o świecie, kształtuje swój charakter. Jeśli dorośli spożywają posiłki regularnie i zwracają uwagę na właściwe zróżnicowanie diety, formę podania posiłków, otoczenie czy atmosferę podczas wspólnego jedzenia, istnieje duże prawdopodobieństwo, że ich pociecha w przyszłości postąpi podobnie.

Ważne, aby nie zmuszać dziecka do jedzenia. Posiłek powinien kojarzyć się z przyjemnością, a nie koniecznością jego spożywania. Pamiętajmy też, że podobnie, jak każda osoba dorosła i ono ma swoje preferencje smakowe, dlatego słuchajmy i obserwujmy jego poczynania przy stole. Dbajmy też o to, aby produkty, które trafiają do codziennego jadłospisu były bogate w witaminy i minerały, ponieważ mają one ogromne znaczenie dla diety dziecka, a co za tym idzie, jego rozwoju i prawidłowego funkcjonowania. Rodzic, który spożywa pierwszy posiłek, przywiązuje do niego wagę i pokazuje, że sprawia mu on przyjemność, znacznie lepiej przekaże swojemu dziecku zdrowe i pozytywne podejście do odżywiania.

Wspólne jedzenie - lepsze niż zabawa
Przyrządzanie i spożywanie posiłków razem z dzieckiem może być dobrą okazją na żywieniową edukację. Jak zachęcić pociechę do aktywnego udziału w przygotowywaniu jedzenia? Na przykład poprzez wspólne zabawy, eksperymentowanie czy zabawne historyjki związane z potrawami oraz produktami. Zadbajmy też o to, aby dziecko podczas rozmowy o danym składniku mogło go dotknąć, a także poznało jego smak i zapach. Zdobyta w ten sposób wiedza stanie się dla niego ciekawsza i lepiej ją zapamięta.

Edukację warto zacząć od śniadania, ponieważ jest to najważniejszy posiłek dnia. I choć jego przygotowanie często wiąże się z walką z czasem, istnieją sposoby na jego szybkie i zdrowe przyrządzenie wspólnie z dzieckiem. Wystarczy, że przygotujemy część składników poprzedniego wieczoru lub sięgniemy po szybsze rozwiązania, jak np. płatki śniadaniowe z mlekiem. Lubi je niemal każde dziecko, bo oprócz smaku posiadają oryginalne i ciekawe formy.

Minerały na śniadanie
Dieta bogata w witaminy i minerały to podstawa. Każdy składnik odżywczy spełnia specjalną rolę, a wspólne ich działanie decyduje nie tylko o właściwym rozwoju dziecka, ale także o jego dobrym stanie zdrowia. Aby młody organizm rozwijał się prawidłowo, istnieje pewna grupa minerałów, o których nie należy zapominać. Zdrowe, będące źródłem minerałów śniadanie, działa, jak zastrzyk energetyczny i jest najlepszym startem po nocnym odpoczynku.

Żelazo
Żelazo to szczególnie ważny pierwiastek w diecie najmłodszych. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, transporcie tlenu w organizmie i utrzymaniu właściwych funkcji poznawczych. Jego brak powoduje wypadanie włosów, łamanie się paznokci, pękanie kącików ust, ból głowy, ogólne zmęczenie i bladość skóry. Najwięcej żelaza znajduje się w czerwonym mięsie, wątróbce i nerkach, natce pietruszki, roślinach strączkowych, jajach.

Mangan
Mangan przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Odpowiedzialny jest za mocne kości. Wpływa również na lepsze działanie układu nerwowego. W przypadku dzieci jego niedobór sprawia, że mają kłopot ze wzrostem oraz następuje opóźnienie w rozwoju. Najlepszym źródłem manganu są: otręby pszenne, migdały i orzechy, warzywa strączkowe, marchew, buraki, mleko, zielone warzywa.

Fosfor
W okresie dojrzewania wzrasta zapotrzebowanie na fosfor, który ułatwia utrzymanie zdrowych kości czy zębów i właśnie dlatego tam jest ulokowana jego największa zawartość. To składnik budulcowy, którego niedobór może spowodować wiele schorzeń. Znajduje się w wędlinach, serach, nasionach słonecznika, serkach topionych, kaszy gryczanej, migdałach, orzechach, fasoli, płatkach owsianych, sardynkach w sosie pomidorowym, łososiu wędzonym, szynce z indyka, jajach.

Fosfor dodawany jest do żywności przetworzonej, a więc trzeba uważać, aby nie mieć w organizmie jego nadmiaru. Wówczas powoduje małą wchłanialność pozostałych minerałów, np. żelaza.

Cynk
Cynk również pomaga zachować zdrowe kości, skórę, włosy i paznokcie. Najwięcej znajduje się go w kościach i tkance kostnej. Od niego zależy prawidłowe rozpoznawanie smaku i zapachu. Przyczyną złego wchłaniania cynku mogą być choroby układu pokarmowego, jak np. przewlekłe zapalenie jelit czy trzustki, celiakia. Brak cynku powoduje opóźnione dojrzewanie, zaburzenie w funkcjonowaniu układu nerwowego.
Najwięcej tego pierwiastka znajduje się w ciemnym pieczywie, żółtym serze, mięsie, podrobach (szczególnie wątrobie cielęcej) i owocach morza, pestkach dyni.

Miedź
Miedź natomiast bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, powodując niszczenie bakterii. Wpływa na dobrą pracę mózgu. Jej niedobór objawia się zaburzeniem koncentracji i zapamiętywania. Miedź znajduje się w takich produktach jak: wątroba, płatki owsiane, nasiona słonecznika, pestki dyni, orzechy, kakao.