Gazeta Panorama OPOLSKA Wydawnictwo OPOLMEDIA Kontakt
panorama opolska

Wiadomości z Opola i okolic

Piątek, 17 września 2021
Imieniny: Franciszka, Lamberty, Narcyza


Odporność w saszetkach - hit w kuchni i na wycieczce


meda 25.10.2016

Nasze jelita negatywnie reagują na stres, farmaceutyki, w tym też np. dostępne bez recepty leki przeciwbólowe i oczywiście antybiotyki.


Coraz więcej osób cierpi na dolegliwości związane z zaburzeniami flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Sięgamy na co dzień po wysoko przetworzoną żywność. To co jemy ma ogromny wpływ na stan każdej komórki naszego organizmu.

Na rynku pojawiła się nowość. Zdrowe bakterie, które znajdują się w saszetkach. Wystarczy wsypać je do litra mleka, aby uzyskać jogurt, kefir czy też kwaśne mleko. W ten sposób wzmacniamy i odnawiamy florę bakteryjną przewodu pokarmowego, poprawiamy trawienie czy też przyswajanie pokarmów. Takie wyroby mleczne domowej roboty są wolne od GMO, cukru, glutenu, alergenów, zagęszczaczy, nie zawierają żadnych dodatków chemicznych. Można je przygotowywać zarówno z mleka pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego, np. migdałowego, jaglanego, sojowego, kokosowego i napoju ryżowego.

Domowy jogurt czy kefir są źródłem zdrowych bakterii, które są szczególnie ważne dla prawidłowego rozwoju dzieci, a także dla kobiet w ciąży, odchudzających się, wegeterian, seniorów oraz przewlekle chorych, przechodzących rekonwalescencję. - Stale rośnie grupa osób, coraz młodszych, skarżących się na dolegliwości jelitowe - mówi specjalista medycyny rodzinnej Urszula Chorzępa. - Ciągły pośpiech, niewłaściwa dieta, nadużywanie leków, brak ruchu to wszystko, czego nie lubi układ pokarmowy. Prędzej czy później da o tym znać. Warto zmienić swoje nawyki na prozdrowotne, bo bez tego nie ma mowy o równowadze w organizmie, zdrowiu i dobrym samopoczuciu.
Układ pokarmowy zawiera drugie, po mózgu, pod względem wielkości skupisko neuronów. Dbanie o jego dobrostan to troska także o odporność organizmu i zdrowie psychiczne. Aktywność fizyczna plus zdrowe odżywianie oraz spożywanie produktów zawierających różnorodne szczepy żywych dobroczynnych bakterii to właśnie zdrowy organizm.

Jogurt polecany jest zwłaszcza przy:

  • zaburzeniach trawienia i przyswajania, zakażeniach Helicobacter pylori,
  • grzybicy przewodu pokarmowego, wzdęciach, zgadze,
  • wrzodach żołądka i dwunastnicy, skłonności do biegunek,
  • zaparciach, po kuracji antybiotykowej,
  • w chorobach przewlekłych, przy długotrwałym stosowaniu leków,
  • w celu wzmocnienia odporności, przy przewlekłym stresie,
  • w alergiach,
  • dla osób uprawiających sport.


Bakterie w produktach Sun&Food są starannie dobrane, na przykład są kwasolubne, co oznacza, że przetrwają przejście przez żołądek i działanie kwasów żołądkowych. Wytwarzany przez nie kwas mlekowy jest naturalny i dobrze przyswajalny dla człowieka z witaminą D. Optymalna wartość odżywcza, a więc i zdrowotna jogurtu jest największa w pierwszym dniu po zrobieniu, dlatego jogurt domowy ma wyższość nad każdym produktem sklepowym, który dociera do odbiorcy w późniejszym terminie. Można więc we własnej kuchni stworzyć mieszankę będącą źródłem minerałów takich jak wapń, magnez, cynk, selen, żelazo, miedź, aminokwasów, kwasów omega-3 i omega-6.