Gazeta Panorama OPOLSKA Wydawnictwo OPOLMEDIA Kontakt
panorama opolska

Wiadomości z Opola i okolic

Piątek, 26 kwietnia 2024
Imieniny: Marii, Marzeny, Ryszarda


Energetyczny pasztet bezmięsny


ema 01.01.2017

Coraz chłodniejsza aura i deszczowo-śniegowe opady wpływają nie tylko na emocje, ale również osłabienie kondycji fizycznej. Na rozgrzanie najlepsza jest dynia w połączeniu z imbirem.


Po powrocie do domu aromatyczny pasztet wegański z soczewicą i śliwkami kalifornijskimi idealnie wpłynie na poprawę samopoczucia.

Składniki:

  • 800 g dyni
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 g soczewicy czerwonej
  • 100 g posiekanych śliwek kalifornijskich
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • połowa łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łodygi świeżego tymianku
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
Dynię pokrój w kawałki, ułóż na papierze do pieczenia, posyp solą i świeżymi listkami tymianku. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, całość wymieszaj. Piecz przez 30-40 minut aż do zmięknięcia dyni w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem.

Soczewicę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Posiekaj cebulę, imbir, czosnek i przesmaż do zeszklenia na niewielkiej ilości oliwy.

Do wyższej misy dodaj upieczoną dynię, ugotowaną soczewicę, podsmażoną cebulę, imbir, czosnek, pestki słonecznika, siemię lniane, paprykę, oliwę z oliwek. Całość zblenduj na jednolitą masę.

Do gotowej masy dodaj kawałki śliwek kalifornijskich, wymieszaj. Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, lekko natłuść oliwą. Wylej masę do 3/4 wysokości naczynia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut pod przykryciem z folii aluminiowej. Po zdjęciu folii lekko natłuść wierzch pasztetu oliwą z oliwek i piecz kolejne 20 minut.

* Masa starczy na wypełnienie dwóch foremek o wielkości 12,5 x 19 cm głębokość 4,5 cm. Jeśli macie większą foremkę o tej samej głębokości czas pieczenia powinien być ten sam, a jeśli foremka będzie głębsza wydłużcie czas pieczenia o 10-15 minut.