Kuchenne tajemnice
wira 15.01.2017
Ich wykonanie zajmie wam zaledwie kilka chwil, a wspomnienia pozostaną na całe życie. Idealnie nadają się na rodzinne uroczystości, spotkanie towarzyskie czy karnawałową imprezę.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Szykujemy same kapelusze z grzybów suszonych. Mogą być samodzielnie zbierane jesienią, jeśli jesteście miłośnikami chodzenia po lasach lub po prostu kupione w sklepie.
Kapelusze zostawiamy na noc w wodzie. Potem na chwilę zagotowujemy je, aby stały się miękkie.
Do miski wbijamy jajko, które dosalamy i dodajemy pieprzu do smaku.
Na talerz wsypujemy mąkę, a na kolejny - bułkę tartą. Kapelusz otaczamy dokładnie mąką, następnie wkładamy do jajka, a na końcu - do bułki. Tak przygotowane kapelusze smażymy przez kilka minut na gorącym oleju i podajemy do spożycia, wzbudzając powszechny zachwyt.