Gazeta Panorama OPOLSKA Wydawnictwo OPOLMEDIA Kontakt
panorama opolska

Wiadomości z Opola i okolic

Środa, 24 kwietnia 2024
Imieniny: Bony, Horacji, Jerzego


Kuchenne tajemnice


wira 15.01.2017

Są takie potrawy, które kojarzą się z domem rodzinnym, świętami czy szczególną okazją. Do takich należą właśnie smażone kapelusze grzybów. Świetne na styczniową imprezę.


Ich wykonanie zajmie wam zaledwie kilka chwil, a wspomnienia pozostaną na całe życie. Idealnie nadają się na rodzinne uroczystości, spotkanie towarzyskie czy karnawałową imprezę.

Składniki:

  • kapelusze grzybów
  • jajko
  • sól i pieprz
  • mąka
  • bułka tarta
  • oliwa

Sposób przygotowania:
Szykujemy same kapelusze z grzybów suszonych. Mogą być samodzielnie zbierane jesienią, jeśli jesteście miłośnikami chodzenia po lasach lub po prostu kupione w sklepie.

Kapelusze zostawiamy na noc w wodzie. Potem na chwilę zagotowujemy je, aby stały się miękkie.

Do miski wbijamy jajko, które dosalamy i dodajemy pieprzu do smaku.

Na talerz wsypujemy mąkę, a na kolejny - bułkę tartą. Kapelusz otaczamy dokładnie mąką, następnie wkładamy do jajka, a na końcu - do bułki. Tak przygotowane kapelusze smażymy przez kilka minut na gorącym oleju i podajemy do spożycia, wzbudzając powszechny zachwyt.