Nowy smak kanapki - znane produkty
ema 20.03.2017
Jeśli brak Ci pomysłów na codzienne kanapki, koniecznie wypróbuj czegoś innego, wcale nie nowego, ale zmodyfikowanego. To prosty trik na wprowadzenie w codzienne menu nowych smaków. Potrzebujesz kilku podstawowych składników i szczypty aromatycznych ziół: koperku, czosnku, bazylii, natkę pietruszki. Pomysłów na niebanalne smarowidła jest całe mnóstwo
Postaw na smak
Pasty kanapkowe i masła smakowe są doskonałą alternatywą dla popularnych kanapek z wędliną, serem czy dżemem. - W zależności od dodanych składników stanowią cenne źródło tłuszczów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu - wyjaśnia szef kuchni Kamis Maciej Wawryniuk. - Pasty rybne, jajeczne czy warzywne nabiorą wyjątkowego aromatu dzięki ziołom i przyprawom. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i od tego, co akurat mamy w lodówce.
Masło czosnkowe ze szpinakiem
Składniki:
- 200g masła
- 70g świeżego lub mrożonego szpinaku
- 1-2 łyżeczki czosnku granulowanego
- pieprz czarny mielony
- sól
Sposób przygotowania:
Do miękkiego masła dodaj szpinak - świeży lub odciśnięty mrożony. Składniki zmiksuj na jednolitą masę. Pod koniec miksowania dopraw czosnkiem, pieprzem i solą. Z przygotowanej masy uformuj walec, zawiń go w folię spożywczą i odstaw do lodówki. Masło podawaj z ulubionym pieczywem.
Pasta z fasoli
Składniki
- puszka białej fasoli
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- cebula
- sól
- mieszanka przypraw: 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego, chili, kminek, majeranek
Sposób przygotowania:
Fasolę zmiksuj z koncentratem pomidorowym i olejem. Dodaj drobno posiekaną, podsmażoną na złoty kolor cebulę. Dopraw kminkiem, majerankiem, pieprzem i solą. Podawaj z ulubionym pieczywem. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.