Gazeta Panorama OPOLSKA Wydawnictwo OPOLMEDIA Kontakt
panorama opolska

Wiadomości z Opola i okolic

Środa, 24 kwietnia 2024
Imieniny: Bony, Horacji, Jerzego


Witaminy kontra choroby


ema 05.04.2017

Poszarzała, pozbawiona blasku sucha skóra czy wypadające włosy, a do tego ciągłe zmęczenie ? to mogą być sygnały niedoboru składników odżywczych wysyłane przez organizm.


Przełom zimy i wiosny to czas, gdy warto zatroszczyć się o swoje ciało, które po trudnym okresie chłodów oraz mrozów potrzebuje specjalnej pielęgnacji. Niezbędne jest w tym odpowiednie odżywienie. Kosmetyki to jednak nie wszystko. Ich działanie doskonale uzupełni jadłospis bogaty w witaminy i składniki mineralne. W końcu jak mówi stara maksyma: - Jesteś tym, co jesz.

Droga od A do D
A, B, C, D… które z witamin najkorzystniej wpływają na wygląd i zdrowie? Tak naprawdę wszystkie, bo każda spełnia unikalną rolę w drodze do dobrego samopoczucia. Do pełni zdrowia, młodej skóry, lśniących włosów czy paznokci potrzebujemy zarówno witamin rozpuszczalnych w wodzie, jak i w tłuszczach.

Po pierwsze - witamina A. To ona jest odpowiedzialna za rozwój i prawidłowe funkcjonowanie skóry oraz sprawia, że cera jest nawilżona, gładka, jędrna oraz elastyczna. Ma wpływ na jej zbyt wczesne starzenie. Ponadto, reguluje złuszczanie naskórka i wspiera leczenie trądziku. Główne źródła witaminy A to masło, żółtko jaja, tłuste ryby, wątroba, mleko, masło, a także pomarańczowe i ciemnozielone warzywa oraz owoce, w których występuje w postaci betakarotenu. Najwięcej znajdziecie go w morelach, papai, brzoskwiniach, brokułach, brukselce, jarmużu, marchewce, dyni czy szpinaku. Jest silnym przeciwutleniaczem, chroni naskórek przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Zabezpiecza także przed szkodliwym działaniem zanieczyszczonego powietrza.

Niedobór witaminy A prowadzić może do wysuszenia błon śluzowych, co zwiększa prawdopodobieństwo infekcji. Powoduje też ślepotę zmierzchową, która często dotkliwie dręczy kierowców. Polega ona na złym widzeniu przy słabym oświetleniu. Ciągły niedobór może spowodować zupełną ślepotę, która jest nieuleczalna.

C i E z pomocą
Jej działanie uzupełniają witaminy chroniące przed wpływem środowiska zewnętrznego, czyli witaminy C i E. Witamina C dodatkowo uszczelnia oraz wzmacnia naczynia krwionośne, a także poprawia mikrokrążenie, przyspieszając gojenie ran czy oparzeń. Bierze udział w wytwarzaniu kolagenu, dzięki któremu skóra staje się jędrna. Witamina ta należy do przeciwutleniaczy, mających wpływ na opóźnienie się procesów starzenia skóry. Wit. C w postaci naturalnej występuje w czarnych i czerwonych porzeczkach, papryce, mango, truskawkach, arbuzach, jagodach, kiwi, ananasie, owocach cytrusowych, szparagach, kalarepie, brukselce, brokułach, pomidorach, kalafiorze, ziemniakach, kapuście włoskiej. Niedobór witaminy C jest przyczyną zmęczenia, braku apetytu i łatwej zapadalności na choroby infekcyjne. Szkorbut, czyli choroba dziąseł i wypadania zębów, to właśnie brak witaminy C.

Witaminy E zwana jest witaminą młodości, ponieważ słynie jako skuteczny przeciwutleniacz. Ujędrnia skórę i opóźnia proces starzenia. Szukajmy jej w orzechach, olejach roślinnych, arachidowych, kukurydzianych, maśle, kiełkach pszenicy, migdałach, owocach awokado, mleku i jajkach. Niedobór jest przyczyną zaburzeń neurologicznych czy też niedokrwistości, zwanej popularnie anemią.

Brak B to egzemy
Przyjaciółmi skóry, włosów i paznokci są witaminy z grupy B, które regulują pracę gruczołów łojowych, chroniąc skórę przed przetłuszczaniem. To różnorodna grupa związków, dlatego znajdziemy je zarówno w produktach zwierzęcych, jak żółtkach jaj, nabiale, rybach czy mięsie. Są też w warzywach (brokułach, rzepie, szparagach, szpinaku, groszku), owocach (np. awokadzie, figach, daktylach) i produktach zbożowych. Występują w orzechach, nasionach słonecznika, niełuskanym ryżu. Witaminę B posiadają również drożdże. Najważniejsza jest zawarta w nich biotyna, zwana witaminą H, której brak objawia się stanami zapalnymi skóry. Bogate w biotynę są przede wszystkim drożdże piwne, wątroba, mleko.

- Dla włosów i paznokci szczególnie cenne są dwa związki należące do tej grupy: biotyna i kwas pantotenowy - dodaje Katarzyna Zadka, ekspert programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.

Brak witaminy B w organizmie to liczne komplikacje zdrowotne. Witamina ta zapobiega kumulacji toksycznych substancji przemiany materii, które mogą uszkodzić system nerwowy oraz serce. Następuje drętwienie kończyn, słabość mięśni, utrata apetytu, obrzęki nóg i rąk.

Mikro i makro odżywienie
Jeśli twoje paznokcie i włosy są łamliwe, a skóra nadmiernie się łuszczy, prawdopodobnie organizm nie otrzymuje z pożywieniem wszystkich składników odżywczych. Niedobory żelaza, cynku i selenu powodują nadmierne wypadanie włosów. Selen zapewnia skórze młody wygląd. Ponadto bez żelaza nie jest możliwa prawidłowa odnowa skóry, a braki cynku mogą przełożyć się na dłuższe gojenie ran. Przy zbyt niskim poziomie tego minerału nawet młoda skóra wygląda na o wiele starszą. Pojawiają się zmarszczki i liczne fałdy. Źródłem cynku są m.in. jajka, wieprzowina, wątroba, fasola, ostrygi, pestki dyni, ryby, otręby pszenne, kiełki pszenicy, mleko.

Jeśli nie spożywamy wystarczającej ilości magnezu i krzemu, nasze włosy będą słabiej rosnąć, a ich wygląd będzie pozostawiał wiele do życzenia. Na szczęście z odsieczą przychodzi urozmaicona dieta. Warto zaopatrzyć lodówkę w jaja i mięso, będące bogatym źródłem żelaza i cynku. Selenu szukajmy w rybach, owocach morza, jajkach, winogronach, brokułach, ziarnach zbóż, drożdżach piwnych, podrobach, kurczakach, przetworach mlecznych, czerwonym mięsie, cebuli, czosnku i orzechach, a magnezu w orzechach, nasionach i ciemnym pieczywie. W krzem zasobne są wyciągi ze skrzypu polnego.

Omega 3 kontra zrogowacenie
Do prawidłowej budowy skóry, włosów i paznokci konieczne jest także dobrej jakości białko i cenne kwasy tłuszczowe Omega 3, których źródłem są ryby morskie (halibut, łosoś, okoń, tuńczyk, makrela, sardynka), olej lniany i rzepakowy, oliwa z oliwek, a także orzechy. Kwasy łagodzą podrażnienia skóry, polepszają krążenie krwi, dzięki czemu następuje dobre odżywienie skóry. Ich brak powoduje uciekanie wody, która staje sucha i zrogowaciała.

Nadejście wiosny to dobry pretekst do tego, aby zadbać o swoje zdrowie. Przez prawidłową dietę dostarczymy komórkom niezbędnych składników odżywczych oraz witamin, a organizm odwdzięczy nam się pięknym wyglądem: lśniącymi i mocnymi włosami, promienną cerą oraz silnymi paznokciami. Po zmęczeniu nie pozostanie ślad, a i wiosenne infekcje będą omijać nas szerokim łukiem.