Gazeta Panorama OPOLSKA Wydawnictwo OPOLMEDIA Kontakt
panorama opolska

Wiadomości z Opola i okolic

Poniedziałek, 19 listopada 2018
Imieniny: Elżbiety, Faustyny, Pawła


Koktajl dobry na przejedzenie


meda 05.01.2018

Tylko szczęściarze mogli bezkarnie pozwolić sobie na jedzenie wszystkiego co było na stole. 95 procent osób zaczyna 2018 rok z pełnym żołądkiem i czasami wyrzutami sumienia.


Po świętach i zabawie sylwestrowej najczęściej przybywa nam kilogramów. Tradycyjny barszcz z uszkami, słodkie ciasta, potrawy z kapusty i aromatyczny karp to wysokokaloryczne dania, mogące mocno zakwasić organizm i obciążyć cały układ trawienny. 

Jest jednak sposób, aby pomóc organizmowi w szybszej regeneracji. Sok z pomarańczy i jarmużu pobudzi perystaltykę jelit, a zupa krem z pomidorów, o tradycyjnym, polskim smaku, wspomoże pracę nerek i wątroby, czyli kluczowych narządów w procesie oczyszczania. Z kolei sok z ananasa ułatwi trawienie białek. Świeże soki w koktajlu doskonale wspierają dodatki, na przykład otręby, które działają wręcz, jak odkurzacz - silnie wspomagając usuwanie złogów jelitowych. Z kolei siemię lniane działa przeciwzapalnie, łagodząc dolegliwości pokarmowe, jakie mogły wywołać świąteczne potrawy.

Odkwaszający koktajl z jabłkiem i płatkami jaglanymi
Kurację koktajlową należy zastosować przez tydzień - raz dziennie. - Może być traktowana jako posiłek uzupełniający, podawany w ciągu dnia, najlepiej jednak pić go tuż przed obiadem czy kolacją zawierającą dużo białka - radzi autorka przepisu, dietetyk Anna Czyż. - Wykorzystane w nim składniki mają zasadotwórcze działanie, przyczyniając się do zachowania równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Ona z kolei pozytywnie wpływa na efektywny detoks.

Składniki:

  • 1 małe jabłko,
  • 1 kiwi,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 butelka świeżego soku z pomarańczy i jarmużu
  • 1 czubata łyżka płatków jaglanych,
  • opcjonalnie: nieco cynamonu oraz 2 łyżki soku z pokrzywy.

Przygotowanie:
Zmiksować jabłko i kiwi, w tym czasie stopniowo dolewając soku z pomarańczy i jarmużu oraz z cytryny. Wymieszać z płatkami, a po 15 minutach ponownie zmiksować. Można doprawić cynamonem i sokiem z pokrzywy.

Koktajl z sokiem ananasowym i siemieniem lnianym
Koktajl należy pić przed obiadem lub kolacją zawierającą produkty białkowe. Za jego skutecznością stoją przede wszystkim składniki świeżych soków: pomarańcze wzmacniają organizm i pobudzają perystaltykę jelit, a jarmuż, poza dostarczaniem mocy witamin i minerałów, podobnie jak wiele innych, zielonych warzyw, działa oczyszczająco. Z kolei sok z ananasa zawiera bromelainę - naturalny enzym, który pomaga rozkładać białka.

Składniki:

  • pół butelki świeżego soku z pomarańczy i jarmużu,
  • pół butelki świeżego soku ananasowego,
  • 1 czubata łyżka otrębów owsianych,
  • 1 łyżka siemienia lnianego.

Przygotowanie:
Siemię lniane zmielić lub zalać 3 łyżkami ciepłej wody. Po blisko kwadransie połączyć z sokami i otrębami, odstawić na kolejne 15 minut.