Gazeta Panorama OPOLSKA Wydawnictwo OPOLMEDIA Kontakt
panorama opolska

Wiadomości z Opola i okolic

Środa, 21 listopada 2018
Imieniny: Janusza, Marii, Reginy


Białko i warzywa na nowy rok


zdrom 08.01.2018

Po świętach Bożego Narodzenia i sylwestrze prawie każdemu przybyło kilka deko. Pora zrzucić zbędne kilogramy. Pomogą w tym soki i warzywa.


Nie można jednak zapominać o ćwiczeniach, które mają towarzyszyć odpowiedniej diecie. Formę i smukłość zapewni dieta bogata w warzywa, owoce i produkty białkowe. - Sałatka z pieczonych marchewek z jajkiem to najlepsza propozycja na kolację - przekonuje dietetyk Anna Czyż. - Zawarte w niej białko sprzyja wydzielaniu somatotropiny, czyli hormonu wzrostu, który w trakcie pierwszych dwóch godzin snu wspomaga wzrost mięśni oraz spala tkankę tłuszczową. Ponadto wykorzystane w daniu jajko pomoże utrzymać poczucie sytości, zapobiegając wieczornemu podjadaniu.
Jednak białko to nie wszystko. Kluczowa jest również obecność warzyw w takim posiłku. Są one bowiem źródłem pożądanego błonnika, witamin i substancji bioaktywnych. Dzięki temu mogą korzystnie wpływać na pracę jelit oraz odkwaszają organizm, co oddziałuje natomiast na sprawniejszy przebieg procesów metabolicznych w organizmie.

Składniki na jedną porcję:

  • opakowanie gotowych sałat,
  • kilka małych wyselekcjonowanych marchewek, pociętych na drobne kawałki,
  • 7-8 pomidorków koktajlowych,
  • 1 jajko,
  • pół żółtej papryki,
  • trzy rzodkiewki pocięte na plasterki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (dodatkowo można wykorzystać również olej smakowy, na przykład z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii),
  • łyżka pestek dyni,
  • bazylia, oregano, sól, pieprz

Przygotowanie:
Marchewki obtoczyć w łyżce oleju wymieszanego z ziołami, rozłożyć na pergaminie, a następnie piec przez 10 minut w piekarniku, w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu ułożyć na sałacie. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Jajko ugotować na półmiękko, pokroić w ćwiartki, ułożyć obok marchewek, rzodkiewek, pomidorków i kawałków papryki. Całość skropić olejem rzepakowym lub smakowym i posypać pestkami dyni.