Zupa krem najlepsza na mrozy
11.02.2014
Zimą mamy ochotę na większą ilość wysokokalorycznych produktów i posiłków, bo organizm potrzebuje więcej energii niż wiosną. Dietetycy podpowiadają, jakie produkty wybierać żeby nabrać odporności, przeciwdziałać przeziębieniu, a przy okazji nie nabrać dodatkowych kilogramów.
W okresie długotrwałych chłodów bardzo ważne jest jedzenie zup, ponieważ to one rozgrzewają organizm, dostarczając niezbędną wodę. – Zimą jesteśmy narażeni na nadmierne wysuszenie skóry z powodu włączonego ogrzewania. Mniej też zwykle pijemy – mówi Małgorzata Gajewczyk, dietetyk z Akademii Zdrowego Żywienia. – W tym czasie niezależnie od pory posiłku powinniśmy stawiać na dania, które będą nas rozgrzewały.
Do ich przyrządzenia najlepsze są warzywa sezonowe (ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, buraki), wszelkie rodzaje kasz, jak i produkty, które dodatkowo mają wpływ uodparniający, np. kiszona kapusta czy kiszone ogórki. – Bardzo dobrze zimą sprawdzają się gulasze na chudym mięsie oraz gęste zupy kremy, które długo przebywają w żołądku – radzi wrocławski dietetyk Dorota Dębogórska. – Może to być np. gęsta zupa jarzynowa, krem z dyni. Opcji jest naprawdę wiele.
Do przyrządzenia zimowych zup warto wybrać nisko zmineralizowaną wodę źródlaną. Będzie ona doskonałą alternatywą dla wody wodociągowej, gdyż w wielu miejscach nie ma ona najlepszej jakości i smaku.
Naturalną wodę źródlaną cechuje bardzo duża uniwersalność oraz neutralny skład minerałów. Może posłużyć też do parzenia herbaty, która jest idealnym napojem na mroźne dni. Możemy tradycyjnie wybrać czarną herbatę z dodatkiem cytryny, ale nie ma co się ograniczać wyłącznie do jednego smaku. Świetnym dodatkiem jest łyżka miodu lub imbiru. Dobrze w zimowe ranki napić się również wywaru z eukaliptusa, hibiskusa, głogu czy owoców leśnych. Szczególnie polecana jest zielona herbata, która dodatkowo dobrze wpływa na pracę metabolizmu.