Pierś jest najważniejsza
27.03.2014
Mleko matki ma skład najlepiej dostosowany do potrzeb niemowlęcia i zapewnia ochronę przed chorobami. Karmienie piersią pomaga też mamie odzyskać figurę sprzed ciąży, przyspiesza powrót do stanu zdrowia w okresie połogu, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i nie nadwyręża domowego budżetu.
Eksperci podkreślają, że w okresie karmienia piersią bardzo ważne jest zachowanie przez matkę odpowiedniej, pełnowartościowej i urozmaiconej diety służącej zarówno jej samej, jak i maleństwu.
Niektóre pokarmy przyjmowane przez matkę mogą spowodować kolkę u dziecka. Wówczas potrzebna jest odpowiednia modyfikacja żywieniowa - chwilowe wykluczenie potencjalnie wywołującego kolkę produktu, bądź rezygnacja z niego. Do produktów, które mogą mieć taki efekt zaliczamy: czosnek, cebulę, kapustę, brokuły, morele, suszone śliwki, fasolę, rabarbar, czekoladę, kakao i świeże owoce.
Podstawowe zalecenia żywieniowe:
Podobnie, niektóre składniki żywności mogą powodować alergię pokarmową u dziecka. Niezbędna jest wtedy konsultacja z lekarzem i wykluczenie z diety matki tych, na które dziecko jest uczulone. W miejsce wyeliminowanych uczulających produktów należy wprowadzać zamienniki o podobnych właściwościach odżywczych.
Do najczęściej uczulających produktów należą: mleko krowie, jaja, owoce (cytrusy, truskawki), pomidory, ryby i owoce morza, orzechy, czekolada i kakao.