Gazeta Panorama OPOLSKA Wydawnictwo OPOLMEDIA Kontakt
panorama opolska

Wiadomości z Opola i okolic

Niedziela, 19 września 2021
Imieniny: Januarego, Konstancji, Leopolda


Zdrowe piknikowanie jest w modzie


wir 25.04.2014

Nadchodząca majówka i lato to czas, kiedy częściej będziemy wychodzić w plener. Nie tylko po to, aby biegać, spacerować, jeździć na rowerze, ale również, żeby spożywać posiłki.


Ważne są już nie tylko spotkania przy grillu, ale coraz bardziej popularne stają się pikniki. O tym, jak zdrowo piknikować, opowiada Agnieszka Piskała, specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska.

Czy Polacy lubią piknikować?
Okazuję się, że tak. Możemy zaobserwować, że coraz więcej dużych supermarketów proponuje kosze piknikowe czy wszelkie akcesoria, które są potrzebne do zorganizowania uczty na świeżym powietrzu. To oznacza, że Polacy coraz częściej podążają za modą naszych zachodnich sąsiadów i zaprzyjaźniają się z taką właśnie formą spędzania wolnego czasu.

Dlaczego warto organizować pikniki?
Pikniki to bardzo atrakcyjna forma spędzania czasu, bo przede wszystkim musimy wybrać miejsce i do niego dotrzeć. Piknik często związany jest z wycieczkami rowerowymi czy też dalszymi przechadzkami. Jest to ciekawe połączenie aktywności fizycznej ze smacznym i zdrowym spożywaniem posiłków w plenerze, często połączonego również z dodatkową aktywnością ruchową, taką jak spacery, gra w piłkę, w badmintona czy w siatkówkę.

O czym należy pamiętać szykując przyjęcie piknikowe?
Przygotowując dania na piknik należy pamiętać o bezpieczeństwie ich przechowywania - żeby nam nie zaszkodziły podczas długiego przechowywania, podróży czy oczekiwania na spożycie posiłku. Jeśli przygotujemy dania bezpieczne, to na pewno sprawią nam one dużo przyjemności, a jednocześnie będziemy mieli pewność, że wyjdą nam na zdrowie.

Jakich produktów wystrzegać się przy wyprawie na piknik?
Produktów, których na pewno nie warto ze sobą zabierać na piknik, to dania przygotowywane na bazie surowego mięsa czy surowej ryby, np. sushi i tatar. Nie powinniśmy również brać wędlin, które mają krótki okres do spożycia, np. polędwicy czy szynki. Wszystko co wymaga przechowywania w niskich temperaturach nie nadaje się na letnią wyprawę.

Co zatem możemy przygotować?
Możemy zabrać ze sobą wędliny, które mają długą trwałość - kiełbasę, kabanosy czy grillowane mięso z kurczaka. Produkty, bez których nie obędzie się kolorowy piknik, to oczywiście warzywa i owoce. Możemy przygotować gotowe sałatki z pomidorów czy papryki, ponieważ długo zachowują swój kształt i fakturę. Na pewno nie zabieramy na piknik sałaty, która bardzo szybko straci jędrność. Zapomnijmy również o sosach majonezowych czy jogurtowych, ponieważ mogą szybko się zepsuć. Możemy zabrać ze sobą sos winegret, przechowany w słoiczku czy małej buteleczce, który na pewno przeżyje cały transport i będzie doskonałym uzupełnieniem warzyw.

Jakie pieczywo warto ze sobą zabrać?
Piknik kojarzy nam się z długą bagietką, wystającą z wiklinowego koszyka. I to jest bardzo dobry pomysł. Można również zabrać ze sobą pełnoziarniste pieczywo czy np. bułeczki grahamki.

Co pić, żeby szybko ugasić pragnienie?
Spędzanie kilku godzin w plenerze, połączone z aktywnością fizyczną na pewno sprawi, że będziemy mieli ogromne pragnienie. Piknik kojarzy mi się z kompotem rabarbarowym, który przygotowywała moja mama, więc może warto sięgnąć do tradycji i podróży sentymentalnej z czasów dzieciństwa. Jeśli jednak stawiamy na nowoczesność, weźmy ze sobą wodę mineralną, najlepiej niegazowaną. Wszystkie soki czy słodzone napoje gazowane nie tylko sprawią, że będzie chciało nam się jeszcze bardziej pić, ale jednocześnie są bardzo kaloryczne i mogą powodować wzdęcia.