Mężczyźni uwielbiają czekoladę gorzką
26.04.2014
Większość badań wykazuje, że spośród słodyczy Polacy najczęściej wybierają czekoladę. Rocznie zjadają 2,5 kg tego smakołyku. Panowie preferują czekoladę gorzką ze względu na wytrawny smak i to właśnie ona jest najlepsza dla organizmu. Zawiera co najmniej 70 procent kakao. Jest bogata w żelazo, wapń, fosfor, potas, witaminy A, D, E oraz te z grupy B. W składzie ma też mniej cukrów, które powinno się ograniczać w codziennej diecie. Natomiast panie i dzieci częściej sięgają po mleczną.
Nektar palmowy zamiast cukru
Czekolada surowa produkowana metodą raw polega na zastosowaniu nieprażonego ziarna kakaowego, a proces mieszania przeprowadzana się w temperaturze 42 stopni Celsjusza. Do produkcji tego typu czekolad wykorzystuje się wyłącznie ekologiczne ziarno kakao, a poza nim nektar palmowy, który ma właściwości słodzące, ale znacznie niższy indeks glikemiczny niż cukier czy masło kakaowe. Surowce, wykorzystywane w produkcji surowej czekolady, pochodzą z objętych kontrolą jakości źródeł - sprowadzane są bezpośrednio od certyfikowanych producentów z Ameryki Południowej i Azji. Dodatkami wykorzystywanymi do czekolad raw są przede wszystkim jagody goi, owoce acai, morwa biała czy mielone ziarno kawy, które dodatkowo zwiększają wartość żywieniową całej tabliczki.
Zastrzyk energii
Często słodycze są postrzegane jako produkty niezdrowe i takie, które należy wyeliminować z diety. Tymczasem należy pamiętać, że słodkie przekąski dają nam szybki zastrzyk energii. W sytuacji kiedy czeka nas wzmożony wysiłek intelektualny lub fizyczny słodycze mogą być naszym sprzymierzeńcem. Podczas nauki lub wędrówki w górach zawsze warto mieć przy sobie kilka kawałków czekolady.
Czekolada zawiera dużo ważnych składników odżywczych, które są niezbędne, a jednocześnie dobrze zbilansowane w takim produkcie. Dla porównania - niektóre ciastka i cukierki mogą zawierać dużo konserwantów czy substancji „poprawiających” ich prezentację. Takie produkty niekoniecznie są zdrowe. Czekolada dzięki flawonoidom doskonale wpływa na organizm: zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, opóźnia procesy starzenia, ogranicza utlenianie złego cholesterolu. Jednym słowem jest najzdrowszą przekąską.
Hormon szczęścia
Ziarno kakaowca, które wchodzi w skład czekolady jest niezwykle bogate w magnez warunkujący prawidłowe działanie układu nerwowego. Jednocześnie pierwiastek ten sprzyja przy wytwarzaniu serotoniny - hormonu szczęścia, który poprawia nastrój i pomaga zwalczyć stres. Dzięki temu czujemy się szczęśliwi i odprężeni. Umiar w spożywaniu każdego produktu to klucz do sukcesu. Tak samo jest z czekoladą. Zjedzenie czterech kawałków powinno być wystarczające i nie trzeba sięgać po więcej. To optimum zarówno pod względem żywieniowym.