Gazeta Panorama OPOLSKA Wydawnictwo OPOLMEDIA Kontakt
panorama opolska

Wiadomości z Opola i okolic

Czwartek, 28 marca 2024
Imieniny: Anieli, Kasrota, Soni


Wielkanoc w wersji light


koma 20.04.2014

W czasie świąt i rodzinnych biesiad pozwalamy sobie na więcej. Zwykle jemy zbyt dużo, na czym cierpi nasz żołądek. Często zapominamy o umiarze, spacerze czy zamiennikach składników, które nieco odciążą nasz organizm.


Co zrobić, by tegoroczna Wielkanoc była lżejsza, mniej kaloryczna a zarazem równie smakowita? Tajniki zdradza Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.

Święta wielkanocne to dwudniowa feta. Problemem nie jest nagły problem z tyciem, ale zbyt duża ilość kalorii, jakich dostarczamy w czasie świąt do organizmu. Przeciętnie spożywamy około 2000 kcal na dzień, a w okresie wielkanocnym może to być nawet drugie tyle - ponad 4000 kcal. - j Pamiętajmy również o tym, że po świętach często zostaje nam jeszcze dużo jedzenia, które przez kilka kolejnych dni będziemy konsumować - komentuje Agnieszka Piskała. - Na pewno należy spróbować każdej potrawy, ale może nie z kilkoma dokładkami. W ten sposób podtrzymamy tradycję, a naszym dodatkowym świątecznym przysmakiem nie będą krople żołądkowe i tabletki przyspieszające trawienie.

Potrawy wielkanocne różne są w zależności od regionu Polski, ale zawsze łączy je jajko. Bez tego produktu nie wyobrażamy sobie Wielkanocy. To baza do przygotowania wielu potraw i przekąsek: jajka faszerowane, pasty jajeczne, sałatki, jajka na twardo podane z majonezem i szczypiorkiem. Drugim ważnym elementem typowym dla polskiej kuchni jest barszcz biały lub żurek. Dodatkowo na świątecznych stołach króluje biała kiełbasa, wszelkiego rodzaju mięsiwa, które doskonale komponują się z chrzanem - zawsze obecnym na stole. Natomiast zwieńczeniem świątecznej uczty muszą być słodkie przysmaki: serniki, mazurki i babki.- Nie możemy zapominać o witaminach - przypomina Agnieszka Piskała. - Nowalijki i kolorowe pierwsze warzywa: rzodkiewki, ogórki, pomidory, koperek, szczypiorek nie tylko pięknie dekorują stół, ale są lekkostrawne i niskokaloryczne.

Sekrety lżejszej Wielkanocy
Wiele świątecznych potraw można przygotować w wersji light tak, aby nie ucierpiały na tym ani tradycja, ani smak przygotowywanych posiłków.

  1. Przygotowując barszcz biały lub żurek nie zabielaj go dodatkowo śmietaną. Bez tego dodatku będzie równie smaczny i zdecydowanie lżejszy.
  2. Białą kiełbasę podawaj gotowaną z dodatkiem barszczu czy żurku lub upiecz bez dodatku tłuszczu. Zrezygnuj z kiełbasy smażonej na patelni z dodatkiem podsmażonej na tłuszczu cebuli.
  3. Przyrządzając jajka faszerowane, nadzienie wystarczy przygotować z rozgniecionych, ugotowanych na twardo jajek z dodatkiem koperku, szczypiorku lub pietruszki. Masa będzie miała odpowiednią konsystencję, więc nie ma potrzeby dodatkowo łączyć jej masłem.
  4. Świąteczne sałatki najlepiej przygotować na bazie świeżych warzyw z dodatkiem lekkich sosów i dresingów na bazie jogurtu lub oliwy z oliwek.
  5. Mięsiwa podawane na stole powinny być jak najchudsze - własnoręcznie pieczony schab z przyprawami, chuda szynka, polędwica to mniej kaloryczne rozwiązania niż tłuste kiełbasy, zawijany boczek czy tłusty baleron.
  6. Samemu przygotuj domowy pasztet na bazie soczewicy lub chudego mięsa z dodatkiem ulubiony ziół i przypraw. Na pewno będzie smaczny i znacznie lżejszy.
  7. Szykując świąteczne ciasta upiecz maksymalnie dwa rodzaje, np. babkę i sernik. Postaraj się zrobić ich zdrowszą wersję. Do mazurka kruchy spód wykonaj z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, a wypełnienie z cienkiej warstwy kajmaku.
  8. Serniki i paschy to typowe świąteczne ciasta. Do ich przygotowania wykorzystaj chudy ser i sezonowe owoce.
  9. Przygotowując świąteczne potrawy użyj o połowę mniej wszystkich składników niż w przepisie. Zobaczysz, że i tak na stole znajdzie się dużo jedzenia, a nic się nie zmarnuje.
  10. Potrawy nakładajmy na małe talerze i jedzmy małymi sztućcami. Dzięki temu zjemy mniej i nie odejdziemy od stołu z bolącym brzuchem.
  11. Podczas świątecznych posiłków pijmy niegazowaną wodę, miętę lub delikatną herbatę np. zieloną. Zrezygnujmy z kalorycznych soków i napojów gazowanych.