Gazeta Panorama OPOLSKA Wydawnictwo OPOLMEDIA Kontakt
panorama opolska

Wiadomości z Opola i okolic

Sobota, 27 kwietnia 2024
Imieniny: Sergiusza, Teofila, Zyty


Najważniejszym posiłkiem jest śniadanie


ama 26.08.2014

Teorii jest wiele. Jedni stawiają na obiad, inni uważają, że najważniejsza jest kolacja, a tymczasem śniadanie to podstawa naszego dnia.


- Już od zarania wieków całe rodziny zasiadały do wspólnego stołu, by spożywać przygotowane pokarmy, dzielić się radością z bycia razem - mówi Małgorzata Sienkiewicz, dyplomowany technolog żywności. - Posiłek ten ma na celu jednoczenie członków rodziny przy stole.

Najnowsze badania dowodzą, że 10 milionów Polaków wychodzi z domu bez pierwszego posiłku, a prawie ćwierć miliona dzieci ze szkół podstawowych odżywia się w sposób niewystarczający dla ich prawidłowego rozwoju. Zwykle w tygodniu bardzo trudno wygospodarować czas na wspólne spożywanie posiłków. Ważne, aby nie zapomnieć o tym w dni wolne od pracy. Warto zamienić to w weekendową tradycję. To doskonały moment, by przeprowadzić rozmowy, na które nie ma czasu w natłoku codziennych zadań. Natomiast w tygodniu postarajmy się wygospodarować 15 minut rano na przygotowanie śniadania, a opłaci się to nam w postaci dobrego zdrowia.

Poniższe rady mogą okazać się pomocne w zaplanowaniu czasu na przygotowanie śniadania:

  1. Wstawaj 15 minut wcześniej niż zwykle - już kwadrans wystarczy, by przygotować i zjeść pożywne śniadanie.
  2. Dzień wcześniej zaplanuj, co będziesz jeść następnego ranka i kup niezbędne produkty.
  3. W swojej kuchni zawsze miej zapasy podstawowych artykułów. Dodatkowe opakowanie margaryny, razowy chleb, czy karton mleka - nie zajmują dużo miejsca, a z pewnością ich brak utrudni zrobienie śniadania.
  4. Przygotuj wszystkie produkty i nakryj do stołu dzień wcześniej - oszczędzisz rano czas, szybciej przygotujesz śniadanie, a estetycznie nakryty stół zachęci Cię do jedzenia.
  5. Jeżeli jednak poranne wstawanie jest dla Ciebie koszmarem, przygotuj całe śniadanie już wieczorem i przechowaj je w lodówce.
  6. Korzystaj z prostych, ale zawierających wartościowe produkty pomysłów na śniadanie: kanapki z sałatą, serem i wędliną, grzanki, płatki z mlekiem, owsianka, jogurt z musli i owocami.
  7. Jeśli zaspałeś i nie zdążysz już nic przygotować, zabierz ze sobą produkty, które możesz zjeść podczas przerwy w pracy: jabłko, jogurt, serek.
  8. Jeśli nie masz rano apetytu, przygotuj śniadanie, które zjesz w pracy. To samo dotyczy Twojego dziecka. Zdrowa kanapka z warzywami z pewnością Was zasycą i sprawią, że ochota na słodkie, czy słone przekąski w ciągu dnia będzie mniejsza.