Gazeta Panorama OPOLSKA Wydawnictwo OPOLMEDIA Kontakt
panorama opolska

Wiadomości z Opola i okolic

Środa, 04 grudnia 2024
Imieniny: Barbary, Hieronima, Krystiana


Bezcenne elektrolity często lekceważone


19.09.2014

Lato, upał, 30 stopni w cieniu, siatkarska rozgrywka na plaży i litr wody, który wypiliśmy niemalże jednym haustem.


Duże miasto, słońce, zatłoczony tramwaj lub autobus, brak wody oraz brak klimatyzacji. Tak często wyglądają wakacje. Niezależnie od tego, czy spędzamy je w mieście czy nad morzem, powinniśmy uważać. Podczas upałów tracimy dużo wody, a wraz z nią magnez, potas, sód i inne elektrolity. Co to oznacza dla organizmu?

Im cieplej, tym bardziej się pocimy, a tym samym tracimy sporo wody, którą należy bezwzględnie uzupełniać. Zapominamy jednak o tym, że wraz z nią tracimy coś jeszcze - niezwykle ważne dla naszego organizmu - elektrolity. - To nic innego jak rozpuszczalne w wodzie jony soli, które przewodzą w organizmie prąd elektryczny, niezbędny do regulowania czynności życiowych - tłumaczy Maria Jakubowska, specjalista ds. Żywienia w Fundacji BOŚ. - Mogą być one naładowane dodatnio (sód, potas, wapń, magnez) lub ujemnie (jony chlorkowe, fosforowe, siarczany). Są niczym paliwo dla organizmu, które odpowiada za równowagę kwasowo-zasadową, dystrybucję i wchłanianie wody.

Niedobory elektrolitów spowodowane są przede wszystkim odwodnieniem organizmu, które wynikać może z nadmiernego wysiłku fizycznego albo zbyt długiego przebywania na słońcu. Jego objawami są m.in. ogólne osłabienie, nadciśnienie, zawroty głowy, omdlenia, drżenie mięśni, zaburzenia rytmu serca (arytmia). Charakterystyczne są także: obrzęk kończyn dolnych, senność, utrata apetytu i mdłości.

Elektrolity - jak je uzupełniać?
Sód, potas, wapń i magnez to pierwiastki, których odpowiedni bilans jest bardzo ważny dla zachowania prawidłowej równowagi organizmu. Ważne więc, aby uzupełniać straty w czasie upalnych dni spożywając produkty bogate w elektrolity.

Potas znajduje się przede wszystkim w roślinach strączkowych, suszonych owocach, nasionach i orzechach, ziemniakach, awokado, zielonych warzywach liściastych, pomidorach, bananach oraz winogronach. Bogatym źródłem magnezu jest m.in. kakao, kasza gryczana, groch, fasola, pestki dyni, orzechy, płatki owsiane, pieczywo razowe i makarony. Doskonałym źródłem wapnia są produkty mleczne. Zawierają go także ryby, rośliny strączkowe, zielone warzywa: brokuły, natka pietruszki, szpinak i kapusta, a także marchew, kukurydza oraz orzechy. Jeżeli chodzi o sód, możemy dostarczyć go nie tylko w postaci napojów izotonicznych, ale także w postaci lekkich przekąsek z kiszonych ogórków, ryby morskiej, oliwek czy sera żółtego.

- Najlepiej latem, oprócz regularnego picia wody, jeść dużo warzyw i owoców - mówi Maria Jakubowska. - To w nich tkwi elektrolityczne bogactwo. Dlatego lekka wielowarzywna zupa czy sałatka owocowa to domowy sposób na dostarczenie organizmowi cennych pierwiastków. Z kolei osoby wyczynowo uprawiające sport powinni sięgnąć po specjalne napoje węglowodanowo-elektrolitowe, które pomagają zachować odpowiednią objętość i skład elektrolitowy krwi, stanowiąc też dodatkowe źródło energii.

Właśnie dlatego po powrocie z plaży czy też spaceru w upalne czujemy spadek sił witalnych. Wówczas najlepiej sięgnąć po czereśnie, truskawki lub inne owoce, aniżeli po batonika. Podobnie jest, gdy spędzamy lato w mieście, bez grama cienia i możliwości odpoczynku. Nawet niewielka utrata wody osłabia wydolność fizyczną, a ubytek rzędu 4 proc. masy ciała ogranicza zdolność do wykonywania ćwiczeń średnio nawet o 30 proc.

Pamiętaj w upał:

  • unikaj nasłonecznionych miejsc i pamiętaj o nakryciu głowy
  • smaruj ciało kremem z filtrem, ze szczególnym uwzględnieniem twarzy, karku i ramion
  • nawadniaj organizm, nosząc ze sobą wodą. Pij ją małymi łykami
  • jedz owoce i warzywa