Gazeta Panorama OPOLSKA Wydawnictwo OPOLMEDIA Kontakt
panorama opolska

Wiadomości z Opola i okolic

Środa, 04 grudnia 2024
Imieniny: Barbary, Hieronima, Krystiana


Zupa najlepsza jest zimą


kom 18.02.2015

Zimą powinniśmy pamiętać nie tylko o ciepłym szaliku, ale także o posiłkach, które rozgrzeją organizm po pieszych wędrówkach w chłodne dni.


Gdy za oknem chłód i zimowa aura, powinno się zadbać nie tylko o ciepłe ubranie, ale także o menu dostarczające dodatkowej energii. Najlepszym posiłkiem w tym okresie jest przygotowanie zupy. To pyszne oraz pożywne rozwiązanie, który rozgrzewa cały organizm, daje energię i siły. Zapobiega infekcjom, o które o wiele łatwiej niż w innym czasie. Komponując codzienny jadłospis warto sięgać po zupy, które pomogą nam podnieść ciepłotę ciała. Mieszkańcy województwa opolskiego w okresie zimowym wybierają głównie tradycyjne i dobrze znane smaki. Aż 42% mieszkańców tego regionu najchętniej przygotowuje rosół, a prawie 1/5 mieszkańców Wielkopolski stawia na zupę pomidorową. Mieszkańcy Małopolski, szczególnie z Krakowa i okolic najczęściej sięgają po tradycyjne smaki, jak choćby żurek czy kartoflanka. Na Podhalu nadal pierwsze miejsce należy do kwaśnicy, której nie można mylić z kapuśniakiem. Na stołach królują nadal: krupnik, ogórkowa oraz grochówka. Tradycyjne panie domu coraz chętniej eksperymentują. Pojawia się więc szpinakowa, do której wykorzystywany jest mrożony szpinak. Nie brakuje miłośników kalafiorowej czy brokułowej.

Do najważniejszych atutów zup należy:
- łatwość ich przygotowania: wystarczy wywar mięsny, jarzyny i potrawa gotowa,
- są niskokaloryczne, ale sycące,
- zupy można jadać nie tylko jako obiad, ale również jako wieczorny posiłek czy też przekąskę po powrocie z mroźnej przechadzki,
- zalecane przez dietetyków w przypadku chorób cywilizacyjnych, jak np. cukrzyca, nadciśnienie,
- świetnie zaspakajają głód, dzięki czemu łatwiej przy nich zrzucić zbędne kilogramy,
- dostarczają organizmowi płynów, odpowiednio dbając o jego nawodnienie.

Warto przeprowadzać kulinarne eksperymenty również z nowymi smakami zup. Jeśli brakuje czasu na zrobienie potrawy od podstaw, warto sięgnąć po gotowce w torebkach, które skracają czas przygotowania. Z pewnością przypadną do gustu najbliższym. Wystarczy zaledwie kilka warzyw: dwa ziemniaki i marchewka. Wszystkie zupy można przygotować według przepisu podstawowego znajdującego się na opakowaniu lub w wersji regionalnej z dodatkiem ulubionych składników.
Ciekawym pomysłem jest ugotowanie grochówki z dodatkiem kurczaka, curry i świeżej natki pietruszki. To propozycja dla tych, którzy mają ochotę na lekko zmienioną wersję klasycznych smaków.

Przepis na rozgrzewającą zupę grochową:
300-400 g grochu w połówkach
200 g boczku
1 kiełbasa
4 litry rosołu
6 ziemniaków
250 g mrożonej włoszczyzny - najlepiej w słupkach
1 opakowanie majeranku
łyżka suszonego czosnku lub posiekany czosnek
łyżka suszonej cebuli lub przysmażonej na patelni
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
sól oraz pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Najpierw dobrze wypłukać groch aż woda będzie czysta. Następnie zalać go wodą. Powinno jej być o 4 centymetry więcej niż grochu. Odstawić na kilka godzin (do czterech).
Gdy groch zmięknie, razem z wodą przelać go do rosołu i gotować aż będzie zupełnie miękki. Wówczas należy dodać mrożoną włoszczyznę, pokrojone w kostkę ziemniaki i wytopiony razem z kiełbasą boczek - tłuszcz trzeba wyrzucić. Gotować jeszcze około 15 minut, wsypując majeranek oraz przyprawy. Doprawić solą i pieprzem.