Gazeta Panorama OPOLSKA Wydawnictwo OPOLMEDIA Kontakt
panorama opolska

Wiadomości z Opola i okolic

Piątek, 17 września 2021
Imieniny: Franciszka, Lamberty, Narcyza


Jak przeżyć imprezę, czyli co jeść, a czego unikać


wir 25.01.2015

Przed wyjściem na imprezę należy przestrzegać kilku zasad. Pomogą one następny dzień rozpocząć bez powikłań i zbędnych komplikacji.


Przede wszystkim należy unikać produktów z surowym mięsem, jak np. tatara, surowych ryb (sushi), dań na bazie surowych jajek (tiramisu), które od kilku godzin leżą na półmiskach. Głodzenie się cały dzień, aby podczas imprezy skosztować wszystkich smakołyków, grozi silną niestrawnością i bólem brzucha. Podczas zabawy nie powinno się mieszać wyrobów wytrawnych, jak wędliny, sałatki, koreczki ze słodkimi ciastami i deserami. Takich „niebezpiecznych związków", czyli niewłaściwe zestawionych ze sobą produktów powinno się unikać. Istnieją grupy pokarmów, których nie należy łączyć. Najczęściej spotykane nieprawidłowe połączenia to np. połączenie białek z węglowodanami (np. mięso z ziemniakami bez dodatku warzyw), do tego słodkie ciasta z tłustymi kremami (połączenie cukrów prostych z tłuszczami). Zabójcze dla organizmu jest również połączenie słodkiego z solą i węglowodanami. Wszystkie te składniki mają paluszki czy krakersy.

Konsekwencje niewłaściwego zestawienia produktów możemy odczuć niemal natychmiastowo, np. w postaci zgagi, nieprzyjemnego odbijania się po posiłku czy bólu brzucha. Jeśli chcemy, by żołądek w trakcie spotkania nie przypominał o sobie zbyt często, należy pamiętać, że nieprzyjemne uczucie pieczenia w żołądku lub przełyku zazwyczaj występuje po przejedzeniu, spożyciu zbyt tłustych potraw (zwłaszcza smażonych), często także ostro doprawionych lub nadmiernie bogatych w węglowodany. Aby objawy nieprzyjemnej zgagi nie przeszkadzały w zabawie warto ograniczyć w menu takie produkty jak:

  • kawa i alkohol - mocno zwiększają wydzielanie się kwasów żołądkowych.
  • czekolada - odpowiada za nadmierne rozluźnianie dolnego zwieracza przełyku, co może powodować cofanie się treści żołądkowych.
  • napoje gazowane - zbyt duża liczba bąbelków rozdyma nasz żołądek i utrudnia poprawne trawienie.
  • cebula - działa podobnie jak czekolada, rozluźniając zwieracz przełyku.
  • sok pomidorowy oraz soki cytrusowe - wzmagają kwaśność zawartości żołądka.
  • jeśli chcemy zadbać o komfort przewodu pokarmowego, starajmy się również prawidłowo komponować posiłki. Prawidłowe łączenie to np.
  • mięso + zielone warzywa (mięso ma właściwości zakwaszające, a warzywa przeciwnie - zasadotwórcze),
  • orzechy + zielone warzywa, kwaśne owoce, jaja + zielone warzywa,
  • tłuszcze zwierzęce + wszystkie rośliny zbożowe,
  • rośliny zbożowe + zielone warzywa.

A co zrobić, gdy dopada zgaga i ból brzucha. Są na to jakieś szybkie sposoby?
Sprawdzone metody to wypicie szklanki mleka, napój z siemienia lnianego lub rozpuszczanie w szklance wody pół łyżeczki sody oczyszczonej.

Na nagły ból brzucha ukojenie przyniosą herbatka z rumianku, dziurawca, kopru włoskiego, a po spożyciu ciężkostrawnego i tłustego posiłku ulgę przyniesie łyżka suszonego majeranku popita szklanką ciepłej wody.