Gazeta Panorama OPOLSKA Wydawnictwo OPOLMEDIA Kontakt
panorama opolska

Wiadomości z Opola i okolic

Piątek, 17 września 2021
Imieniny: Franciszka, Lamberty, Narcyza


Opolanie bezradni w kuchni


20.04.2015

Ponad 54 procent małych Opolan od 6 do 16 lat nie potrafi nawet odgrzać przygotowanego przez rodziców posiłku.


Niestety, polskie dzieci radzą sobie z gotowaniem bardzo kiepsko: ponad połowa nie jest w stanie nawet zaparzyć sobie herbaty, a z usmażeniem jajecznicy poradzi sobie tylko co czwarte. Wg rodziców 96 procent opolskich uczniów umie zrobić sobie kanapkę, ale tylko połowa z nich pokroi sobie chleb lub wędlinę. Gimnazjaliści nie chcą i często nie potrafią gotować - z ugotowaniem zupy poradzi sobie tylko co dziesiąty.

Według badań „Kulinarni odkrywcy” im mniej dzieci wiedzą o gotowaniu i potrafią samodzielnie przyrządzić w kuchni, tym gorzej się odżywiają, sięgając po słodycze oraz fast food. Wszystko dostają gotowe na stół, a gdy głód zagląda im w oczy - sięgają po batoniki lub gotowe produkty. Aż 26% dzieci z Opolszczyzny zamiast przygotować lub podgrzać posiłek zaspakaja głód słodyczami lub słonymi przekąskami. Od września w opolskich szkołach prowadzone będą zajęcia, mające nauczyć dzieci podstawowych umiejętności kulinarnych, zasad przebywania w kuchni oraz zdrowego odżywiania.

Z braku samodzielności w kuchni wynikają złe nawyki żywieniowe. Rodzice nie zachęcają dzieci do gotowania. Pomoc w kuchni należy do obowiązków domowych zaledwie 4 procent uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych na Opolszczyźnie. To jeden z najgorszych wyników w kraju.

Wg badań UNICEF Polska zajmuje 8. miejsce na świecie pod względem otyłości dzieci, a odsetek dzieci z nadwagą rośnie najszybciej. - Dzieci i nastolatki nie lubią jadać zdrowych rzeczy, bo zdrowe nie jest cool - mówi Alicja Kalińska, dietetyk i doradca żywieniowy. - Własne zdrowie to dla dziecka abstrakcyjne pojęcie. Sposobem na przekonanie go do spróbowania czegoś, za czym nie przepada, a co jest dla niego dobre, jest wspólne gotowanie.

Jedzenie przygotowane własnoręcznie, według własnych upodobań, zawsze smakuje lepiej. Badania „Kulinarni odkrywcy” wskazują, że bardzo ważne jest rozbudzanie zainteresowania kulinariami od najmłodszych lat, kiedy dzieci najchętniej przebywają w kuchni. Aż 74% najmłodszych (6-8 lat) lubi zajęcia kulinarne, ale z wiekiem odsetek ten spada i już tylko co drugi nastolatek lubi gotować.