Gazeta Panorama OPOLSKA Wydawnictwo OPOLMEDIA Kontakt
panorama opolska

Wiadomości z Opola i okolic

Czwartek, 25 kwietnia 2024
Imieniny: Jarosława, Marka, Wiki


Pyszności można jeść w pracy


krs 30.04.2015

Zdrowy tryb życia to m.in. aktywność fizyczna, ale też sposób odżywiania, który ma większy wpływ na efektywność w pracy niż uprawiane sporty.Pracownik pełen sił to same korzyści.


O ważkości dbania o zdrowie w firmie przekonuje Beata Dyraga, zajmującej się wdrażaniem kompleksowych projektów wellness do firm. W czasie warsztatów o odżywianiu mówi, co i kiedy jeść przed ważnym spotkaniem, jakich składników unikać, jakie produkty poprawiają koncentrację, jak się odżywiać, żeby nie przytyć.

Jedna z podstawowych kwestii zdrowego odżywiania to czas. Często w pracy jesteśmy zabiegani i nie znajdujemy wolnej chwili. Czy jednak na pewno jest to kwestia natłoku obowiązków? Anna Krasucka, trenerka ds. odżywiania, od lat przekonuje, że jest możliwe pogodzenie czasu pracy z przerwą na pełnowartościowy posiłek - to kwestia efektywnego zarządzania własnym czasem i dopasowania do istniejących możliwości. Regularne jedzenie gwarantuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu, zwiększenie koncentracji, kreatywności, polepszenie samopoczucia.

Śniadanie przede wszystkim
Śniadanie jako główny posiłek dnia powinno być odżywcze i pełnowartościowe. Bardzo ważne, aby przed wyjściem z domu znaleźć czas na jego spokojne zjedzenie. - Brak doładowania organizmu rano skutkuje brakiem energii, czyli słabszą koncentracją przez cały dzień - mówi Krasucka. - Śniadanie możemy też przygotować sobie wcześniej, a zjeść w miejscu pracy. Należy jednak pamiętać, że najzdrowiej jest zjeść pierwszy posiłek do dwóch godzin po przebudzeniu.

Produkty odpowiednie do pracy to przede wszystkim te sezonowe i lokalne, bez wspomagaczy smaku, półproduktów czy sztucznych zamienników. Na obiad najlepsze są zupy, ponieważ są bardzo odżywcze, lekkostrawne i nawilżające. Najzdrowsze są gęste z kaszą, warzywami, zwłaszcza strączkowymi. Tym, którzy nie przepadają za tego typu posiłkiem, ekspertka proponuje połączenie mięsa lub ryby z warzywami. Taki obiad nie spowoduje ospałości w pracy i doda energii.

Z kolei zamiast batonów warto postawić na suszone lub świeże owoce, orzechy bądź pestki. Dobrze jest też ograniczyć kawę i herbatę. Wypłukują bowiem ważne minerały. Pij je rzadko, a najlepiej zamień na zdrowsze, także pobudzające napoje - zaparz 2 plasterki świeżego imbiru, 2 daktyle i dodaj plasterek pomarańczy. Latem do napoju można dodać świeżą miętę. A jeśli jesteś zdenerwowany zaparz melisę czy rumianek i dorzuć plasterek cytryny.

Psychiczny aspekt odżywiania
Bardzo ważna jest świadomość jedzenia. Należy jeść powoli i spokojnie. Jeśli chcesz coś zjeść lub wypić w pracy, odejdź od komputera i usiądź w spokoju w miejscu do tego przeznaczonym. Teraz, kiedy mamy słoneczną pogodę, możesz też wyjść na świeże powietrze i tam zjeść drugie śniadanie. - Jedząc przed komputerem nie jesteś świadomy tego, że jesz i co jesz - tłumaczy Krasucka. - W konsekwencji pojawiają się wzdęcia i poczucie zmęczenia.

Jeżeli pracę mamy biurową, tj. większą część dnia spędzamy siedząc, nie mamy możliwości spalenia dużej ilości kalorii. W takiej sytuacji najlepiej zamienić mięso na jarskie posiłki, które są lekkostrawne. Zaleganie w żołądku i jelitach ciężkiego pokarmu powoduje ociężałość myślenia, senność. Lekkie posiłki dają orzeźwiają, usprawniają myślenie i poprawiają koncentrację.

Wellness w miejscu pracy?
Wiele zależy od pracodawcy, ale coraz więcej z nich decyduje się na promowanie zdrowego stylu życia w firmie. Dają możliwość konsultacji pracownikom z dietetykiem. Wprowadzane są dystrybutory z wodą, lodówki i kuchenki mikrofalowe, aby móc odgrzać posiłki przygotowane w domu. Zdrowy styl życia to nie tylko kwestia odżywiania. Nie należy pochwalać używek, aprobować nałogów itd. Firmy często propagują uprawianie sportów, np. organizują parkingi i prysznice dla rowerzystów. Ważne jest również to, aby wprowadzać programy edukacyjne i szkolenia ze zdrowego odżywiania oraz stylu życia. Jak przekonuje Beata Dyraga, coraz więcej pracodawców dostrzega taką potrzebę i w ten sposób inwestuje w swoją firmę.