Cukrzyca dla początkujących
meda 04.05.2015
Liczba zachorowań może wciąż rosnąć. Jakie objawy powinny nas zaniepokoić i jak kontrolować cukrzycę na co dzień.
Cukrzyca jest przewlekłą chorobą metaboliczną, spowodowaną zaburzoną produkcją i działaniem insuliny w komórkach trzustki. Insulina z kolei jest hormonem, który obniża poziom cukru we krwi, a objawem jej nieprawidłowego funkcjonowania jest podwyższony poziom cukru glukozy we krwi. - W Polsce coraz więcej ludzi choruje na cukrzycę, obecnie szacuje się, że jest to około 3 milionów - mówi diabetolog dr n. med. Ismena Głowania. - Wpływ na rozwinięcie się choroby mają zarówno czynniki środowiskowe, jak i odziedziczone predyspozycje genetyczne.
Ukryta choroba
To jedna z chorób cywilizacyjnych, które dotykają nie tylko osoby starsze, ale również dzieci. Może pojawić się już w bardzo wczesnym wieku. Zachorować na nią mogą zarówno noworodki, niemowlęta, dzieci, jak i osoby aktywne, w sile wieku. Dlatego tak ważne jest baczne obserwowanie swojego organizmu i właściwa, systematyczna kontrola. Najczęściej dotyka jednak osoby z nadwagą, źle się odżywiające.
To schorzenie, którego rozwój jest zupełnie niepozorny. Pierwsze objawy są najczęściej niezauważalne i mogą być bagatelizowane przez chorych. Początkowo można zauważyć, między innymi zmniejszenie masy ciała, wzmożone pragnienie, wielomocz, osłabienie czy wzmożoną senność, stany zapalne narządów moczowo-płciowych. Najczęściej początki choroby objawiają się także zmęczeniem. - Niestety, do zmian cukrzycowych i nieprawidłowego funkcjonowania organizmu często prowadzić mogą niewłaściwe nawyki, to jest brak aktywności fizycznej czy niezdrowe odżywianie - dodaje diabetolog Ismena Głowania.
Cukrzyku - zadbaj o siebie
W codziennej walce z chorobą niezwykle istotne jest przestrzeganie podstawowych zasad, jakimi są zdrowa dieta i ruch. Maja one bowiem istotny wpływ na pomyślny przebieg leczenia. Na samym początku rozwoju choroby można ją cofnąć stosując odpowiedni reżim. Jego przestrzeganie może zdziałać więcej niż pigułki.
Nieprawidłowe leczenie i brak systematycznej kontroli może prowadzić do trwałej lub czasowej niezdolności do pracy lub częstych absencji chorobowych, a także uniemożliwić normalne funkcjonowanie w środowisku pracy i najbliższym otoczeniu.
Aby móc sprawnie funkcjonować i wypełniać codzienne obowiązki czy pasje pomimo schorzenia, osoby zmagające się z cukrzycą powinny regularnie przeprowadzać badania istotne z punktu widzenia monitorowania cukrzycy, tj. laboratoryjne, obrazowe i czynnościowe. Ważnym elementem procesu leczenia jest też stała opieką diabetologa oraz edukatora diabetologicznego, który będzie mógł dawać indywidualne wskazówki dotyczące stylu życia, odżywiania i aktywności fizycznej.
1. Ćwicz, ćwicz
Postaraj się wykonywać codzienną, podstawową gimnastykę lub inną aktywność na miarę możliwości i stanu zdrowia. Kiedy organizm podejmuje zwiększony wysiłek fizyczny, mięśnie kurczą się i rozluźniają zużywając przy tym glukozę, by uzyskać energię. Ponieważ zapotrzebowanie na nią rośnie - cukier zostaje usuwany jest z krwi podczas ćwiczeń i po ich zakończeniu. To znacznie obniża poziom glukozy we krwi oraz zmniejsza ryzyko otyłości i nadciśnienia.
Aktywność fizyczna powinna być regularna, a nie przypadkowa. Na początek najlepsze są spacery trwające co najmniej pół godziny. Ich intensywność powinna być coraz większa, zmieniając się w trucht. Najlepszym rozwiązaniem są ćwiczenia grupowe, które działają mobilizująco. Efekt będzie widoczny już po kilku dniach, ponieważ gleukometr natychmiast reaguje na dobrą dawkę aktywności fizycznej. Potwierdzono, że spadek kilku kilogramów w dół oznacza spadek cukru o kilka wartości.
2. Jedz regularnie
Staraj się jeść pięć posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu, średnio co 3-4 godziny. Dzięki systematyce posiłków poziom glukozy będzie unormowany i nie będziesz odczuwać chęci podjadania. Z diety bezwzględnie należy wyeliminować słodycze, napoje słodzone, chipsy, potrawy smażone na głębokim tłuszczu, fast food, jak frytki, hamburgery itd. Pora również rzucić papierosy, alkohol i czarną kawę. Najlepiej zrezygnować na początek z ziemniaków, białego pieczywa i sosów. Bardzo dobrze działają owoce i warzywa, które mają dużo błonnika. Najlepszą przekąską jest więc jabłko.
3. Naturalne metody walki z chorobą
Przede wszystkim należy wzmocnić odporność i oczyścić organizm z toksyn. Rano przed posiłkiem warto wypić sok z wyciśniętego grejpfruta. W walce z cukrzycą może zdziałać cuda. Nie może być jednak gotowy z kartonika, jeśli w składzie znajduje się cukier.
Z minerałów doskonałym przyjacielem początkującego cukrzyka jest chrom. Zawierają do brokuły, szynka, pieczywo wieloziarnisty, ale dostępny jest również w postaci suplementów.
Zamiast czarnej herbaty najlepiej kupować zioła przygotowane specjalnie z myślą o cukrzykach. Co kilka tygodni powinno się je zmieniać, aby organizm do nich się nie przyzwyczaił. Regulację cukru ułatwi także wyciąg z karczochów. Można też zrobić sobie mieszkankę z ziół (każdego po 50 gram). W jej skład wchodzi: rutwica lekarska, naowocnia fasoli, liść borówki czernicy, kwiat i korzeń mniszka lekarskiego oraz pokrzywa.
Dwie łyżeczki ziół należy zalać szklanką wody i pod przykryciem gotować przez 3 minuty. Przez 10 minut wywar powinien stać pod przykryciem, aby odpowiednio się zaparzył. Potem należy mieszkankę odcedzić. Najlepszy efekt otrzymuje się, jeśli trzy razy dziennie pije się tę miksturę po szklance.
Tajemniczy indeks glikemiczny
Każdy posiłek cukrzyka powinien być bogaty w węglowodany oraz skrobię i posiadać niski indeks glikemiczny. Włącz zatem do swojego menu, między innymi pieczywo pełnoziarniste, jak graham, żytnie, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy oraz kaszę, np. jęczmienną. W miarę możliwości spożywaj też surowe owoce i warzywa, ponieważ poddawanie produktów obróbce termicznej zwiększa poziom indeksu glikemicznego.
Należy sprawdzić, które potrawy mają wysoki indeks glikemiczny (czyli stężenie glukozy we krwi po spożyciu danego produktu) i je odrzucić. Należą do nich m.in. daktyle suszone, bagietka, piwo, kukurydza, bób, marchewka smażona, sucharki, rodzynki. Niski indeks glikemiczny mają: cebula, cukinia, czarna porzeczka, fasolka szparagowa, kiszona kapusta, oliwki, orzechy i migdały, zielone warzywa, por, seler naciowy, czereśnie, bakłażan.
4. Jedz mądrze
Staraj się przygotowywać zbilansowane posiłki, ponieważ im bardziej dbasz o siebie tym bardziej dbasz o swoje zdrowie. Zwróć uwagę, aby w twoim menu znalazło się pieczywo zawierające duże ilości błonnika, produkty mleczne o obniżonej wartości tłuszczu oraz chude mięso, ryby czy wędliny drobiowe.