Gazeta Panorama OPOLSKA Wydawnictwo OPOLMEDIA Kontakt
panorama opolska

Wiadomości z Opola i okolic

Piątek, 17 września 2021
Imieniny: Franciszka, Lamberty, Narcyza


Dieta zimą - co jeść i pić ? Najważniejsze rozgrzewanie!


wt 15.12.2013

Zimą mamy ochotę na większą ilość wysokokalorycznych produktów i posiłków, bo potrzebujemy więcej energii. Razem z dietetykami postaramy się Wam podpowiedzieć jakie produkty wybierać żeby nabrać odporności na przeziębienia, a przy okazji nie złapać dodatkowych kilogramów.


Zimą bardzo ważne jest jedzenie zup, ponieważ to one rozgrzewają organizm, dostarczają wodę, zimą narażeni jesteśmy na wysuszanie przez ogrzewanie, mniej też zwykle pijemy - mówi Małgorzata Gajewczyk, dietetyk z Akademii Zdrowego Żywienia. Zimą niezależnie od posiłku powinniśmy stawiać na dania, które będą nas rozgrzewały. Do ich przyrządzenia sięgajmy po warzywa sezonowe (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler, buraki) kasze jak i produkty, które dodatkowo będą nas uodparniały np. kiszoną kapustę, kiszone ogórki - radzi Dorota Dębogórska, dietetyk z wrocławskiego gabinetu dietetycznego. Bardzo dobrze zimą sprawdzają się gulasze na chudym mięsie oraz gęste zupy kremy, które długo przebywają w żołądku. Może to być np. gęsta zupa jarzynowa, krem z dyni. Opcji jest naprawdę wiele. Do przyrządzenia zimowych zup warto wybrać niskozmineralizowaną wodę źródlaną. Będzie ona doskonałą alternatywą dla wody wodociągowej, gdyż w wielu miejscach nie ma ona najlepszej jakości i smaku. Naturalną wodę źródlaną cechuje bardzo duża uniwersalność i neutralny skład minerałów. Może posłużyć też do parzenia herbaty, która jest idealnym napojem na mroźne dni. Możemy tradycyjnie wybrać czarną herbatę z dodatkiem cytryny, ale nie ma co się ograniczać wyłącznie do jednego smaku. Szczególnie polecamy zieloną herbatę, która dodatkowo dobrze wpływa na pracę naszego metabolizmu.

Pamiętaj o żelazie i magnezie!

Kolejnym ważnym elementem w naszej zimowej diecie powinno być stałe uzupełnienie zapasów żelaza i magnezu. Pierwiastki te pomagają wzmocnić naszą odporność na warunki pogodowe i na stres, wspomagają koncentracje i chronią przed anemią. Znajdziemy je np. w orzechach, rybach, kaszy gryczanej czy fasoli.

Zamień batona na pieczone owoce!

Dla łasuchów polecamy ciasta z owocami i pieczone owoce. Są one tak samo smaczne jak np. ciasta z ciężkimi kremami, a zawierają o wiele mniejszą ilość kalorii i węglowodanów. Powinniśmy również zrezygnować z tradycyjnych słodyczy jak np. batony czekoladowe. Zawierają one cukry proste, które są odpowiedzialne za gromadzenie się nadprogramowego tłuszczu. Uczucie sytości zapewni nam wapń, który znajduje się w mleku i jego przetworach, kaszy, roślinach strączkowych.

Wzmacniamy organizm!

Podczas zimy polecamy również wzmacniać się czosnkiem i cebulą. Oba warzywa mają właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dodatkowo powinniśmy wzmacniać nasz organizm owocami i warzywami które są dostępne w postaci świeżej (bakłażany, dynia, cukinia, cytrusy) i mrożonej - dodaje Małgorzata Gajewczyk z Akademii Zdrowego Żywienia. Musimy pamiętać, że nasz organizm zimą potrzebuje dużej ilości witamin i składników mineralnych, aby mógł poradzić sobie z różnymi infekcjami, dlatego pamiętajmy o warzywach i owocach i kupujmy mrożone lub nawet te przetworzone.