Dietetycy w żłobkach i przedszkolach
meda 12.05.2015
Wśród 288 placówek sześć znajduje się w województwie opolskim. Edukatorzy dokonają, między innymi analizy dotychczasowych jadłospisów w placówkach zgłoszonych do programu i przeprowadzą 24 godziny warsztatów lub konsultacji dla personelu.
Oprócz Opolszczyzny programem objęto takie województwa jak: śląskie, małopolskie, dolnośląskie, wielkopolskie i mazowieckie. Dietetycy są absolwentami wydziałów dietetyki lub nauk o żywieniu. Przeszli ponad 170 godzin szkoleń, które przygotowały ich do pracy zarówno z personelem, rodzicami i dziećmi w żłobkach oraz przedszkolach. Ich współpraca ma polegać na wymianie wiedzy i doświadczeń oraz wspólnym wypracowywaniu rozwiązań w kierunku polepszenia jakości żywienia w placówkach.
Na spotkaniach poruszają ważne tematy związane z przygotowywaniem zdrowych posiłków, ale również psychologicznych aspektów zachowań związanych z jedzeniem. Edukatorzy chcą przyczynić się do kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych u najmłodszych dzieci. Ma to im zapewnić właściwy rozwój oraz zmniejszyć ryzyko otyłości. Jak wynika z badań, aż 80 procent malców spożywa za dużo cukru i w ich diecie brakuje wapnia oraz witaminy D. 90 procent z nich spożywa za dużo soli.
Problem nieprawidłowego stanu odżywienia dotyka 54,5 procent polskich dzieci w wieku od 1 do 3 roku życia. Honorowy patronat nad akcją sprawuje rzecznik praw Marek Michalak oraz prezydenci miast: Warszawy, Poznania, Krakowa i Opola.