Żurawina najlepsza na wieczory
meda 13.07.2015
Bogata jest również w witaminy: B1, B2, błonnik oraz wapń, fosfor, miedź, jod, garbniki, taniny. Jej dobroczynny wpływ na organizm znamy jest od wieków i dlatego stosowana jest w medycynie ludowej jako środek na przeziębienia, anginy i stany grypopochodne. Ma również działanie odkażające na układ moczowy oraz pokarmowy.
Żurawina posiada substancję, która uniemożliwia rozmnażanie się bakterii chorobotwórczych, przylegających do komórek pęcherza i układu moczowego. Zawarte w niej flawonoidy powstrzymują tworzenie się zakrzepów i wpływają na rozszerzenie naczyń krwionośnych, dzięki czemu owoc ten świetnie zdaje egzamin w profilaktyce chorób serca oraz po wylewach i zawałach. Picie żurawiny powoduje osadzanie się soku, który działa ochronnie przeciwko bakteriom, zapobiegając ich rozwojowi. Ma to wpływ na choroby przyzębia, takie jak paradontoza czy tez próchnica.
Wieczory często nastrajają pesymistycznie i warto je sobie osłodzić, czymś nie tylko dobrym, ale również zdrowym. Oto przepis na tartę z morelami i żurawiną.
Składniki na 12 tart z morelami i żurawiną:
Na kruche ciasto:
250 g mąki
85 g cukru
170 g masła
3 łyżki zimnej wody
tłuszcz do wysmarowania foremek (o średnicy ok. 9-10 cm)
Na nadzienie:
1 opakowanie budyniu waniliowego
400 ml mleka
40 g cukru
100 ml tłustej śmietany
100 g suszonych żurawin amerykańskich
1 puszka moreli
80 g dżemu morelowego
20 g kalifornijskich orzechów włoskich
Przygotowanie:
Czas przygotowania:
ok. 45 minut + czas chłodzenia
Wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna: 324 kcal / 1355 kJ
Białko: 3,9 g
Tłuszcze: 16,7 g
Węglowodany: 39 g