Gazeta Panorama OPOLSKA Wydawnictwo OPOLMEDIA Kontakt
panorama opolska

Wiadomości z Opola i okolic

Środa, 17 kwietnia 2024
Imieniny: Anicety, Klary, Rudolfina


Żurawina najlepsza na wieczory


meda 13.07.2015

Cały rok należy wzmacniać organizm. Najlepsza jest witamina C, zawarta m.in. w owocach żurawiny.


Bogata jest również w witaminy: B1, B2, błonnik oraz wapń, fosfor, miedź, jod, garbniki, taniny. Jej dobroczynny wpływ na organizm znamy jest od wieków i dlatego stosowana jest w medycynie ludowej jako środek na przeziębienia, anginy i stany grypopochodne. Ma również działanie odkażające na układ moczowy oraz pokarmowy.

Żurawina posiada substancję, która uniemożliwia rozmnażanie się bakterii chorobotwórczych, przylegających do komórek pęcherza i układu moczowego. Zawarte w niej flawonoidy powstrzymują tworzenie się zakrzepów i wpływają na rozszerzenie naczyń krwionośnych, dzięki czemu owoc ten świetnie zdaje egzamin w profilaktyce chorób serca oraz po wylewach i zawałach. Picie żurawiny powoduje osadzanie się soku, który działa ochronnie przeciwko bakteriom, zapobiegając ich rozwojowi. Ma to wpływ na choroby przyzębia, takie jak paradontoza czy tez próchnica.

Wieczory często nastrajają pesymistycznie i warto je sobie osłodzić, czymś nie tylko dobrym, ale również zdrowym. Oto przepis na tartę z morelami i żurawiną.

Składniki na 12 tart z morelami i żurawiną:
Na kruche ciasto:
250 g mąki
85 g cukru
170 g masła
3 łyżki zimnej wody
tłuszcz do wysmarowania foremek (o średnicy ok. 9-10 cm)

Na nadzienie:
1 opakowanie budyniu waniliowego
400 ml mleka
40 g cukru
100 ml tłustej śmietany
100 g suszonych żurawin amerykańskich
1 puszka moreli
80 g dżemu morelowego
20 g kalifornijskich orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. Wymieszać mąkę z cukrem. Dodać posiekane masło i wodę. Składniki te zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować na posypanym mąką blacie. Foremki posmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto (można też wykorzystać jedną większą formę do tarty o średnicy 26 cm). Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do lodówki na godzinę. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni (piekarnik gazowy: poziom 3-4, termoobieg: 180 stopni) przez ok. 12-15 minut. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Proszek budyniowy wymieszać z 100 ml mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozprowadzony proszek budyniowy i zagotować ciągle mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Ubić śmietanę na sztywno. Budyń energicznie przemieszać dodając śmietanę. Dodać 2/3 żurawiny. Krem waniliowy wyłożyć na tarty.
  3. Morele odsączyć z zalewy i wyłożyć na krem wierzchem na dół. Wymieszać dżem z pozostałą częścią żurawiny i posmarować nim morele. Posiekać orzechy, posypać nimi tarty.

Czas przygotowania:
ok. 45 minut + czas chłodzenia

Wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna: 324 kcal / 1355 kJ
Białko: 3,9 g
Tłuszcze: 16,7 g
Węglowodany: 39 g