Gazeta Panorama OPOLSKA Wydawnictwo OPOLMEDIA Kontakt
panorama opolska

Wiadomości z Opola i okolic

Sobota, 20 kwietnia 2024
Imieniny: Agnieszki, Amalii, Czecha


Podobno bez mięsa jest zdrowiej


wed 20.07.2015

Miliony wegetarian i wegan na całym świecie w różnych strefach klimatycznych są dowodem na to, że człowiek nie potrzebuje jeść mięsa.


Na pewno można bez niego się obyć. Stworzono nawet swoisty kodeks, w którym uwzględniono powody przemawiające za wegetarianizmem:

  1. Układ pokarmowy i inne elementy budowy i funkcjonowania ciała człowieka są dostosowane do pokarmu roślinnego (m.in. długie jelita, skład śliny i soków trawiennych, zęby siekające i rozcierające pokarm).
  2. Znacząco zmniejsza się ryzyko chorób wywoływanych niewłaściwym rodzajem pożywienia to jest, np. choroby układu pokarmowego, krążenia, nowotworowe, cukrzyca, alergie.
  3. Praktycznie eliminuje się ryzyko chorób odzwierzęcych tj. np. salmonelloza, wąglik, choroba szalonych krów, ptasia grypa, świńska grypa.
  4. Każda żyjąca istota ma do tego życia prawo, a istota ludzka, aby przeżyć nie musi zabijać, więc nie ma prawa odbierać życia innym istotom.
  5. Człowiek ma naturę wegetarianina. Większość ludzi nie zabije zwierzęcia, aby je zjeść - w takiej sytuacji wybierze pokarm roślinny. Większość ludzi odczuwa wstręt na widok zabitych zwierząt, wiszących na hakach w rzeźni czy w sklepie mięsnym. Albertem Einsteinem wygłosił słynną maksymę: "Myślę, że zmiana i oczyszczenie, jakie następują w usposobieniu istoty ludzkiej za sprawą diety wegeteriańskiej, są bardzo korzystne dla ludzkości. Dlatego wybranie przez ludzi wegetarianizmu przyniesie im dobrą przyszłość i pokój"
  6. Poprawia się stan środowiska naturalnego Ziemi dzięki zmniejszeniu ilości gazów cieplarnianych emitowanych do atmosfery. Przemysł hodowlany jest głównym źródłem emisji metanu i podtlenku azotu - gazów o efekcie cieplarnianym wielokrotnie przewyższającym dwutlenek węgla oraz poprzez zmniejszenie powierzchni ziemi koniecznej do upraw rolnych. Aby wyżywić zwierzęta hodowlane potrzeba kilkakrotnie więcej ziemi do uprawy roślin zjadanych przez te zwierzęta niż do uprawy zbóż, warzyw i owoców dla wyżywienia ludzi.
  7. Pokarm roślinny łatwo jest produkować, przechowywać i przygotowywać do spożycia.
  8. Obniżają się koszty wyżywienia. Mięso żywi kilku na koszt wielu (aby wyprodukować jeden kilogram mięsa potrzeba ogromnych ilości zboża i wody, a także poniesienia innych kosztów. Ponadto organizm człowieka spożywającego pokarm roślinny potrzebuje ok. 1/3 ilości pożywienia niż organizm człowieka jedzącego mięso.
  9. Warzywa i owoce są smaczne same z siebie. Jeśli oczyści się organizm i przestanie na 2-3 miesiące jeść cukier i sól - to nie tylko warzywa i owoce, ale każdy pokarm roślinny (także zboża i rośliny strączkowe) okaże się pełen smaku.

Wszyscy ludzie intuicyjnie czują, że niejedzenie mięsa jest dobre dla organizmu. Diety bazują na stosowaniu roślin i owoców. Spożywanie mięsa związane jest z błędnymi teoriami, nawykami kulturowymi, upodobaniami kulinarnymi itp.

Ludzie mają ciało roślinożercy

Nieprawdą jest jakoby mięso było niezbędne dla człowieka. Pokarm roślinny w zupełności zaspokaja potrzeby organizmu na białko i inne substancje odżywcze. Człowiek bez użycia narzędzi nie upoluje, nie zabije i nie porozrywa zwierzęcia, a bez obróbki termicznej nie zje mięsa.

Ciało ludzkie ma budowę zwierzęcia roślinożernego nie mięsożernego. Świadczą o tym takie dowody jak np:

  • Zęby i szczęki człowieka są dostosowane do siekania i rozcierania pokarmu, podczas gdy zęby mięsożerców służą rozrywaniu mięsa, a ich szczęki nie poruszają się na boki - pokarm połykany jest bez żucia.
  • Mięsożercy mają pazury służące im do rozrywania ofiary. Roślinożercy nie mają pazurów w ogóle, albo ich budowa jest taka, że dzięki nim można wykopać norę, albo co najwyżej podrapać się.
  • Jelita mięsożerców są krótkie, aby mogły szybko wydalić przetrawiony pokarm - zanim się zepsuje i zatruje organizm. Jelita człowieka są długie tak jak u roślinożerców.
  • Zawartość kwasu solnego w układzie pokarmowym mięsożerców jest 10-krotnie większa niż u człowieka i innych roślinożerców.
  • Ślina mięsożerców ma odczyn kwaśny, a ślina człowieka i innych roślinożerców zasadowy i zawiera ptialinę pomocną w trawieniu węglowodanów.

Choroby, które można ograniczyć

Przy ograniczeniu spożycia mięsa znacząco zmniejsza się ryzyko:

1. Chorób nowotworowych

Badania naukowe dowodzą, że owoce i warzywa mają właściwości chroniące przed wszelkimi rodzajami raka (m.in. płuc, okrężnicy, żołądka, jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza). Zdecydowana większość roślin ma właściwości antyoksydacyjne.

2. Chorób serca

Dieta roślinna, zawierająca dużo owoców i warzyw, może zredukować ryzyko choroby serca dzięki m.in.:

- rozpuszczalnemu błonnikowi, który obniża zawartość cholesterolu we krwi;

- kwasowi foliowemu, który obniża poziom szkodliwych aminokwasów we krwi;

- przeciwutleniaczom, bowiem cholesterol uszkadza tętnice tylko wtedy, kiedy zostanie utleniony (połączony z tlenem);

- wypieraniu tłuszczów nasyconych.

3. Wylewów

Składniki owoców i warzyw chronią przed zatorem tętnic mózgowych. Ryzyko wylewów jest około 22 procent mniejsze u ludzi choćby jedzących owoce i warzywa 3 razy dziennie.

4. Chorób jelita grubego i zaparć

Dzięki diecie bogatej w błonnik.

5. Diety bogate w pożywienie roślinne mogą zapobiegać innym chorobom:

- cukrzycy - głównie dzięki produktom pełnoziarnistym,

- zwyrodnieniu siatkówki, dzięki luteinie zawartej głównie w zielonych warzywach liściastych,

- uszkodzeniom cewy nerwowej, dzięki kwasowi foliowemu.

6. Chorób odzwierzęcych

Szczególnie o podłożu wirusowym, jak np. ptasia grypa, pasożytniczych (np. toksoplazmoza), bakteryjnych, np. mięso wołowe jest najczęstszym źródłem bakterii E Coli i wąglika, drób zawiera salmonellę i campylobacter.

Im wyższe IQ tym mniej mięsożerców
Wegetarianie nie powracają do diety mięsnej z powodów zdrowotnych, a jeśli gorzej się czują nie jedząc mięsa to dlatego, że spożywają niewłaściwy pokarm - głównie zapychają się białym pieczywem i doładowują słodyczami.

Jeśli wegetarianie powracają do jedzenia mięsa to dzieje się to głównie z przyczyn społecznych, tj. np. presja rodziny i znajomych, wygoda korzystania z posiłków w stołówkach czy w domu, w którym pozostali członkowie rodziny jedzą mięso, małej oferty oraz dostępności wędlin sojowych, a także z powodu nawyków kulinarnych.

Trish Kennett z Międzynarodowego Stowarzyszenia IQ Mensa podała informację, że im wyższe IQ mają ludzie, tym częściej stają się wegetarianami, bowiem mądrzy ludzie rozważają wszystkie aspekty ich życia - także zdrowotne i etyczne. Ponadto dzięki badaniom przeprowadzonym na 8 tys. ludzi stwierdzono, że ci, którzy zostali wegetarianami najpóźniej w wieku około 30 lat mają IQ o 5 punktów wyższe od przeciętnego.

Dieta wegetariańska nie jest ani kosztowana ani kłopotliwa. Jeżeli ktoś chce jeść wyszukane, drogie i egzotyczne produkty albo tylko ze sklepów ze zdrową żywnością to faktycznie wegetarianizm może sprawiać wrażenie drogiego. W rzeczywistości najzdrowsze są produkty pochodzące z rejonów, w których przyszło nam żyć, a te akurat są bardzo tanie i łatwo dostępne.

Jeżeli producent przestrzega okresu karencji w procesie produkcji roślin i przechowuje je w sposób prawidłowy, to pokarm roślinny nie zawiera żadnych szkodliwych składników. Bezpieczniej jest kupować produkty w sklepach ze zdrową żywnością, ale nie musimy tego robić, bo dzięki temu, że organizm nie jest obciążany białkiem zwierzęcym ma dość siły, aby obronić się przed niewielkimi ilościami niepożądanych składników, jeśli takie w pożywieniu wystąpią.

Najsilniejsze zwierzęta świata są roślinożercami, np. słoń, nosorożec, koń, bawół, bizon, żubr. Wegetarianie żyją dłużej. Chyba, że ktoś późno zmienia dietę i pewne procesy chorobowe nie mogą już się cofnąć. Eskimosi, którzy wyłącznie odżywiali się mięsem żyli maksimum od 40 do 50 lat.

Nasze nawyki żywieniowe mają ogromny wpływ na planetę. Oto następujące przykłady:

  • Zanieczyszczanie wody: odchody i ścieki z krowich farm, zmechanizowanych kurzych ferm i innych tego typu obiektów zanieczyszczają wody gruntowe i zbiorniki wodne.
  • Zanieczyszczanie powietrza: trzydzieści milionów ton metanu - gazu, który przyczynia się do globalnego ocieplania pochodzi z odchodów zwierząt hodowlanych.
  • Erozja gleby: około 40 procent światowej (a ponad 70 procent w USA) produkcji ziarna przeznaczona jest na karmienie żywego inwentarza. Na każdy funt (około 0.468 kg) mięsa, nabiału, jajek i mleka, które wyprodukujemy, tracimy około pięciu funtów górnej warstwy gleby.
  • Wyczerpywanie zasobów wody: szacunkowo około połowa ziarna i siana, którym karmione jest bydło, rośnie na nawadnianych polach. Na wyprodukowanie funta wołowego mięsa potrzebnych jest około 390 galonów (1 galon = około 4,5litra) wody.
  • Zużycie energii: na produkcję i transport żywego inwentarza potrzeba prawie dziesięć razy więcej energii niż na produkcję warzyw.
  • Przeznaczanie zbyt wielu ziem na pastwiska: około 10% terenów w zachodnich stanach USA zostało przemienionych w pustynię przez żywy inwentarz.

Rady dla początkujących
Aby przejść na dietę wegetariańską lub wegańską nie wystarczy przestać jeść mięso - mięso trzeba zastąpić różnorodnymi wartościowymi składnikami odżywczymi, jak kasze, rośliny strączkowe, warzywa, owoce. Białe pieczywo, cukierki, kawa i herbata nie wystarczą do utrzymania zdrowia. Uważać także trzeba, aby nie przesadzić z ilością nabiału, którym wiele osób zastępuje mięso - organizmowi ludzkiemu wystarcza nieduża ilość białka i tłuszczu. Białka i ziarna w zbyt dużych ilościach powodują, że proces trawienny jest gnilny a nie fermentacyjny, co wywołuje wiele niekorzystnych procesów w organizmie.

Łatwym sposobem przejścia na wegetarianizm (weganizm) jest przyrządzanie potraw zgodnie z dotychczasowymi przyzwyczajeniami smakowymi i zdolnością ich przygotowywania. Gorące białe bułeczki, ciasta, kotlety można z czasem zamieniać na zdrowsze - roślinne wersje pieczywa, słodyczy czy dań obiadowych, stopniowo osiągając coraz to wyższe stopnie wtajemniczenia.

Im pokarm jest bardziej naturalny tym lepiej, co oznacza, że zdrowsze są produkty naturalne a nie konserwowane czy chemicznie „polepszane”, a ponadto im mniej przetwarza się naturalne produkty tym więcej korzyści ma z nich organizm. Lepiej jest nie obierać warzyw i owoców, a tego co można zjeść na surowo lepiej nie gotować, a jeśli już musimy zastosować obróbkę termiczną, to krótkie duszenie jest korzystniejsze niż długotrwałe gotowanie lub smażenie czy pieczenie.

Powinno się wybierać pożywienie pochodzące z rejonu w którym się mieszka i jest najlepsze w danym sezonie - taki pokarm jest najlepiej dostosowany do potrzeb organizmu. Latem świeże owoce schładzają ciało, a zimą duszone warzywa dostarczają ciepła.

Co jakiś czas dobrze jest oczyszczać organizm, a zwłaszcza wtedy, gdy zmienia się sposób odżywiania. Dobrą rolę oczyszczającą pełnią okresowe głodówki, nawet jednodniowe. Przed przystąpieniem do niej koniecznie trzeba oczyścić przewód pokarmowy, np. siarczanem magnezowym zgodnie ze sposobem dawkowania załączonym do preparatu, a po zakończeniu głodówki należy spożywać lekkostrawne pokarmy w niedużych ilościach. Oczyszczanie odbywa się głównie poprzez jelita, wątrobę, nerki i skórę.