Gazeta Panorama OPOLSKA Wydawnictwo OPOLMEDIA Kontakt
panorama opolska

Wiadomości z Opola i okolic

Środa, 04 grudnia 2024
Imieniny: Barbary, Hieronima, Krystiana


Truskawki stworzono z myślą o królu


amal 18.06.2015

W tym roku nadzwyczaj dobrze obrodziły truskawki. Na rynku pojawiły się zaledwie kilka tygodni temu, żeby za moment zniknąć ze straganów.


To jedyna pora na ich konsumpcję bez ograniczeń.
Mało kto wie, że wywodzą się z Francji i powstały dzięki połączeniu dwóch odmian poziomek: olbrzymich chilijskich oraz wirginijskich. Sztuki tej dokonał w XVIII wieku wersalski botanik Antoine Nicolas Duchesne na rozkaz króla Ludwika XIV, który uwielbiał smak poziomek. Były one jednak trudne w hodowli i zbyt małe, aby w pełni rozkoszować się ich smakiem. Po skrzyżowaniu poziomek powstały truskawki, które można było kosztować jedynie na pałacowych stołach. Stąd właśnie tradycja, aby dodawać je na przystawkę. Najlepiej do szampana. Pierwsze owoce pojawiły się w londyńskim sklepie w 1830 roku. Dziś istnieje ponad 2 tysiące odmian. W Anglii znane są gatunki o kolorze białym czy też smaku ananasa.

Z truskawkami związane są również przesądy. Do najważniejszych należy omijanie pól uprawnych przez kobiety w ciąży. Jeśli niechcący dotkną owocu, to ich dziecko urodzi się z czerwonym znamieniem. W Bawarii owoce te traktowane są jako symbol zdrowia i dlatego do dziś krowom przywiązuje się do rogów małe koszyczki z truskawkami. Ma to być prezent dla elfów, dzięki którym bydło daje dobre mleko i rodzi silne potomstwo.
We Francji owoc jest symbolem miłości, dzięki temu, że ma kształt serca. Nowożeńcom przyrządza się zupę truskawkową, a wieczną miłość zapewnić ma przekrojenie truskawki i zjedzenie przez zakochanych połówek.

Truskawki zawierają wiele wartościowych minerałów i witamin, mimo że alergolodzy przestrzegają przed ich uczulającym wpływem. Na pewno złotym środkiem jest „umiar”. Jeśli poczujemy swędzenie, na ciele pojawi się nagła wysypka czy bóle brzucha należy zażyć wapno i tabletkę na alergię obniżającą poziom histaminy. Pestki truskawek mogą również podrażniać jelita u osób, które cierpią na dolegliwości żołądkowe. Uważać muszą również uczuleni na salicylany, czyli aspirynę. Popularne owoce posiadają sporo tej substancji więc łatwo o uczulenie.

Wiele osób zapomina o tym, że owoce należy bardzo dobrze spłukać pod bieżącą wodą, aby usunąć z nich zabrudzenia oraz wszelkie drobnoustroje. Najważniejszym dobroczynnym składnikiem truskawek jest duża zawartość witaminy C, której mają o wiele więcej niż jagody, a nawet cytryny. Dzięki temu o wiele łatwiej przyswajane jest żelazo z warzyw. Wcześniej więc najlepiej spożywać produkty bogate w ten związek. Ma to znaczenie dla osób, które jedzą małe ilości mięsa lub też w ogóle go nie spożywają. W 10 dag znajduje się aż 60 mg witaminy C. Dziennie zalecane jest spożywanie od 50 do 100 mg. Oprócz tego owoce te mają witaminy: A, B1, B2, B3, PP - regulującą dotlenianie krwi, pektyny, wapń, żelazo, mangan, magnez czy fosfor.

Zaletą jest także niskokaloryczność. 100 gram truskawek zawiera zaledwie 27 kcal. Zgodnie z wierzeniami babek znachorek owoce te znakomicie wpływają na wzmacnianie wątroby, gdyż mają właściwości przeciwbakteryjne oraz regulują wytwarzanie żółci. Ma to bezpośredni wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Powinni nimi się delektować cukrzycy, reumatycy oraz osoby cierpiące na schorzenia nerek, ponieważ obniżają kwasowość moczu.

Wiele pań dostrzega także dobroczynny wpływ truskawek na cerę, serwując je sobie bezpośrednio na twarz w postaci ożywczych maseczek. Szczególnie kojąco wpływają na twarz trądzikową. Dzięki zawartości manganu, mają także dobre działanie na naprawę struktury zniszczonych włosów.

Medycyna ludowa uważa, że truskawki mają moc usuwania kamieni nerkowych i wiele właściwości leczniczych. Niektórzy myją nimi zęby, uważając że je wybielają i usuwają kamień nazębny. Zawarty w nich wapń i fosfor wzmacnia szkliwo. Ma też dodatni wpływ na pracę mięśnia sercowego oraz wzmocnienie kości. Chwalą je też osoby mające kłopoty ze spaniem. Dzięki zawartości bromu łatwiej się im zasypia.

W sezonie truskawkowym, który trwa do lipca, warto więc korzystać z darów natury, bo te rosnące w szklarniach pozbawione są niektórych minerałów. Owoce można łączyć z jogurtem czy też ryżem, który świetnie smakuje polany truskawkowym sosem śmietanowym.