Gazeta Panorama OPOLSKA Wydawnictwo OPOLMEDIA Kontakt
panorama opolska

Wiadomości z Opola i okolic

Środa, 04 grudnia 2024
Imieniny: Barbary, Hieronima, Krystiana


Wakacje bez kłopotów żołądkowych


23.07.2015

O kłopotach żołądkowych w podróży, jak im zapobiegać i leczyć, gdy dopadną nas niespodziewane kłopoty, mówi internista dr Arkadiusz Miller


Letni urlop to czas, na który wszyscy czekamy z utęsknieniem. Niestety, komfort wypoczynku bardzo często uprzykrzają nam niespodziewane kłopoty żołądkowe. Co zrobić, by uniknąć takich dolegliwości podczas wakacyjnych wyjazdów? Jak skutecznie reagować na pierwsze objawy choroby?

Planując egzotyczną podróż, trzeba pamiętać, że zmienia się strefa klimatyczna. Trzeba więc zabezpieczyć się przed chorobami zakaźnymi występującym w danym regionie. Zaleca się zwłaszcza szczepienia przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu A, durowi brzusznemu oraz cholerze.

Jak się dowiedzieć, jakie szczepienia są potrzebne?

Udaj się do lekarza, który odpowie czy na wybranym terenie potrzeba innych zabezpieczeń. Na kilka dni przed wyjazdem można także zacząć przyjmować probiotyki, dzięki którym układ pokarmowy lepiej odeprze obce drobnoustroje. Zaopatrz swoją wakacyjną apteczkę w podstawowe leki - aktywny węgiel na dolegliwości biegunkowe, krople żołądkowe na ból czy odpowiednie środki przeciw niestrawności. Zapominalscy zaś z pewnością dostaną te preparaty w każdej lokalnej aptece.

Czy można korzystać z lokalnej wody?

W czasie każdej podróży należy zachować wzmożoną higienę. W krajach tropikalnych twarz i zęby warto myć w wodzie mineralnej butelkowanej. Szczególną uwagę zwracajmy też na dłonie - myjmy je częściej niż tylko przed posiłkami. W swoim podróżnym niezbędniku umieśćmy także płyn lub chusteczki dezynfekujące.

A co z wodą do picia?

Aby zapobiec kłopotom żołądkowym w podróży, do picia najbezpieczniej wybierać butelkowaną lub przegotowaną wodę. Jeśli natomiast choroba już nas dopadła, dbajmy o właściwe nawodnienie m.in. za pośrednictwem preparatów z glukozą i elektrolitami. Trzeba uważać również na lody, gdyż robione są z nieprzegotowanej wody.

Kraje arabskie słyną z tzw. klątwy faraona, czyli zatrucia, które nie pozwala oddalić się od toalety. Jak temu zapobiec?

Bardzo często do zaburzeń żołądkowych dochodzi w wyniku spożycia zanieczyszczonych pokarmów. Smakując lokalne specjały, pamiętaj o kilku zasadach. Unikaj produktów od ulicznych sprzedawców czy potraw, które nie były poddane obróbce termicznej oraz niemytych owoców. Pij wodę butelkowaną, jedz potrawy świeżo smażone lub gotowane. Te surowe zawsze niosą ze sobą większe ryzyko infekcji i kłopotów.