Senior musi odżywiać się zdrowo
ew 20.11.2015
W diecie seniora obfite i kaloryczne posiłki nie są potrzebne. Wraz z wiekiem i spowolnieniem metabolizmu maleje bowiem zapotrzebowanie na kalorie, choć oczywiście w różnym stopniu. Zależne jest to od stanu zdrowia konkretnej osoby. Osoby opiekujące się rodzicami lub dziadkami, mając na względzie ich dobro, powinny zadbać, aby w kuchni znalazły się sezonowe warzywa i owoce. Warto pamiętać, żeby w menu seniora uwzględniać także tłuszcze pochodzące z ryb, ale i te roślinne wysokiej jakości, będące źródłem cennych kwasów omega-3 i omega-6. W codziennej diecie nie może również zabraknąć witamin A, E, C i D oraz tych z grupy B, a także kwasu foliowego. Nie zapominajmy też o wapniu, ważnym zwłaszcza dla osób w podeszłym wieku. Jest podstawowym budulcem mocnych kości, wpływa także na gęstość krwi i impulsy nerwowe. Znajdziemy go w serach, mleku, suszonych owocach oraz warzywach.
Osoby starsze powinny także dbać o swój układ odpornościowy. Aby go wzmocnić, warto uwzględniać w diecie produkty bogate w cynk. Są to między innymi ryby, kapusta i wątróbka. Dodatkowo, cynk wpływa na zachowanie zmysłu smaku oraz ma swój udział w syntezie insuliny, dzięki czemu pozwala ograniczyć podwyższony poziom glukozy we krwi.
Zima to czas mrozów i chłodu, który szczególnie mocno doskwiera osobom starszym. Odpowiednio dopasowana dieta pomoże przetrwać seniorom te dni i poczuć się lepiej. Lekka kuchnia, rozgrzewające poiłki, odpowiednio dobrane warzywa i owoce oraz dużo płynów - to klucz do sukcesu.
Ciężkie, smażone potrawy najlepiej zastąpić lekkimi daniami gotowanymi na parze lub z grilla. Ważne jest również nawadnianie organizmu. Osoby starsze powinny pić dużo naturalnej wody mineralnej i ziołowych herbat. Można również dodawać do nich rozgrzewający imbir.
W niektórych przypadkach dieta stanowi nie tylko uzupełnienie dla dobrego samopoczucia, ale jest również lekarstwem. Osoby starsze często borykają się ze schorzeniami wątroby. W tym przypadku konieczna jest dieta lekkostrawna, ograniczająca wszelkiego rodzaju tłuszcze. Posiłki muszą być podawane regularnie 4-5 razy dziennie. Dieta nie powinna zawierać produktów wzdymających, takich jak fasola i inne rośliny strączkowe czy cebula, ostro przyprawionych potraw oraz surowych warzyw i owoców. Ograniczamy również podawanie cukrów, słodkich smakołyków.