Gazeta Panorama OPOLSKA Wydawnictwo OPOLMEDIA Kontakt
panorama opolska

Wiadomości z Opola i okolic

Środa, 04 grudnia 2024
Imieniny: Barbary, Hieronima, Krystiana


Idzie zima - pora na rozgrzewającą zupę


meda 23.11.2015

Końcówka jesieni, początek zimy, przestawienie zegarków z czasu letniego na zimowy to wszystko ma wpływ na spożywane potrawy.


Zmiana pory roku powinna iść w parze ze zmianą codziennego menu. Latem staramy się uzupełniać jadłospis o świeże warzywa i owoce, jesienią oraz zimą chętniej decydujemy się zaś na sycące dania, dzięki którym mamy energię stawiać czoła nieprzychylnej aurze, panującej za oknem. Takimi posiłkami są zupy (jak rosół czy pomidorowa). Coraz większą popularnością cieszą się gęste zupy - popularne szczególnie w Niemczech, na Śląsku i Pomorzu - oraz pożywne potrawy, których głównym elementem jest mięso lub ryby. Ludzie sięgają po pożywne, treściwe dania, które skutecznie rozgrzeją podczas mroźnych i wietrznych dni.

Najlepszym sposobem na ocieplenie chłodnego jesiennego dnia jest talerz parującej, aromatycznej zupy. Bardzo dobry będzie krupnik, którego przygotowanie nie zajmie dużo czasu.

Składni na krupnik

  • kasza jęczmienna - 0,6 szklanki
  • kostka rosołu z kury - 2 sztuki
  • marchewka - 1 szt.
  • por mały - 1 szt.
  • ziemniaki - 200 g
  • natka pietruszki - pół pęczka
  • liść laurowy - 2 szt.
  • ziele angielskie -3 szt.
  1. Kaszę dokładnie wypłucz, następnie zalej wodą, dodaj kostkę rosołową i gotuj powoli aż lekko zmięknie.
  2. Ziemniaki i marchew pokrój w kostkę, a pora - w plastry.
  3. W drugim garnku gotuj warzywa wraz z liściem laurowym oraz zielem angielskim.
  4. Gdy ziemniaki będą pół miękkie, dodaj do zupy kaszę wraz z wywarem, w którym się gotowała.
  5. Do całości dodaj drugą kostkę oraz wodę, jeśli uznasz to za konieczne. Gotuj zupę jeszcze około 20 minut. Ziemniaki i kasza powinny być zupełnie miękkie. Gotową zupę podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.