Idzie zima - pora na rozgrzewającą zupę
meda 23.11.2015
Zmiana pory roku powinna iść w parze ze zmianą codziennego menu. Latem staramy się uzupełniać jadłospis o świeże warzywa i owoce, jesienią oraz zimą chętniej decydujemy się zaś na sycące dania, dzięki którym mamy energię stawiać czoła nieprzychylnej aurze, panującej za oknem. Takimi posiłkami są zupy (jak rosół czy pomidorowa). Coraz większą popularnością cieszą się gęste zupy - popularne szczególnie w Niemczech, na Śląsku i Pomorzu - oraz pożywne potrawy, których głównym elementem jest mięso lub ryby. Ludzie sięgają po pożywne, treściwe dania, które skutecznie rozgrzeją podczas mroźnych i wietrznych dni.
Najlepszym sposobem na ocieplenie chłodnego jesiennego dnia jest talerz parującej, aromatycznej zupy. Bardzo dobry będzie krupnik, którego przygotowanie nie zajmie dużo czasu.
Składni na krupnik