Gazeta Panorama OPOLSKA Wydawnictwo OPOLMEDIA Kontakt
panorama opolska

Wiadomości z Opola i okolic

Niedziela, 19 września 2021
Imieniny: Januarego, Konstancji, Leopolda


Zamienić tłuszcz zły na dobry


meda 25.11.2015

Razowe pieczywo, pestki dyni czy ryby morskie to idealna dieta nie tylko dla cukrzyków, ale również osób dbających o zdrowie.


Na całym świecie żyje 387 milionów ludzi ze zdiagnozowaną cukrzycą, a blisko 180 milionów choruje o tym nie wiedząc - wynika z najnowszych danych Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej. Liczba cukrzyków cały czas rośnie - wielu ekspertów twierdzi, że mamy do czynienia z groźną epidemią i przewiduje dalszy wzrost zachorowań. Do przyczyn powiększania się rzeszy chorych na cukrzycę zaliczana jest nieodpowiednia dieta, składająca się z produktów zawierających dużo dodanego cukru, zmniejszenie aktywności fizycznej i co za tym idzie - otyłość. Co ciekawe, ponad 75 procent cukrzyków żyje w krajach rozwijających się, gdzie w ostatnich dziesięcioleciach tradycyjna dieta bogata w naturalne produkty takie jak warzywa, owoce, produkty zbożowe, ustąpiła miejsca produkrom przetworzonym i niezdrowym nawykom żywieniowym, prowadzącym do otyłości.

Większość chorych, którzy znajdują się pod stałą opieką lekarza, zdaje sobie sprawę, jak ważne w tej chorobie są prawidłowe żywienie i umiarkowany, regularny wysiłek fizyczny. Jednak zalecenia diabetologów koncentrują się głównie na kontroli spożycia węglowodanów złożonych i cukrów prostych, a temat tłuszczu jest często pomijany. radzi jak prawidłowo zbilansować tłuszcze w diecie cukrzyka.

- Rekomendowane spożycie tłuszczów w przypadku cukrzyków nie różni się szczególnie od zaleceń dla osób zdrowych, co oznacza, że ok. 25-30 procent energii w diecie powinno pochodzić z tego źródła - wyjaśnia dr Lucyna Pachocka z Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia. - Bardzo ważna jest jednak jakość tłuszczów spożywanych przez osoby chore na cukrzycę - powinny one dążyć do ograniczania ilości tłuszczów nasyconych obecnych m.in. w maśle, tłustym mięsie, serach podpuszczkowych, ponieważ ich nadmierne spożycie prowadzi do wzrostu stężenia cholesterolu LDL we krwi.

Podwyższone stężenie cholesterolu, w odróżnieniu od cukrzycy, jest modyfikowalnym czynnikiem ryzyka chorób serca. Cukrzycy powinni więc zastępować tłuszcze bogate w nasycone kwasy tłuszczowe kwasami nienasyconymi. Ta prosta zmiana w diecie może korzystnie wpłynąć na obniżenie ryzyka zarówno chorób serca, jak i udarów w tej grupie pacjentów.

Jak zwiększyć spożycie korzystnych tłuszczów nienasyconych w codziennej diecie? Przede wszystkim należy szukać ich w olejach roślinnych, miękkiej margarynie, orzechach, nasionach, tłustych rybach morskich.

Przygotowując kanapki, najlepiej z razowego pieczywa, warto użyć miękkiej margaryny - produkowana jest z olejów roślinnych i stanowi źródło cennych kwasów tłuszczowych nienasyconych, m.in. omega 3 i 6. Na szczęście od wielu lat dobrej jakości miękkie margaryny nie zawierają szkodliwych tłuszczów trans, są więc polecane w codziennej diecie. Warto też zwiększyć ilość zjadanych ryb do ok. dwa razy w tygodniu. Ponadto należy spożywać awokado, pestki dyni czy słonecznika.

Cukrzycy, jako osoby zagrożone chorobami układu krążenia, powinny też dbać o prawidłowe stężenie cholesterolu we krwi. Dla osób z podwyższonym cholesterolem dobrą opcją są margaryny wzbogacane fitosterolami. Korzystny efekt występuje przy spożyciu od 1,5 do 3 g steroli na dobę. Jeżeli na przestrzeni 2-3 tygodni codziennie spożyjemy od 1,5 do 2,4 g steroli roślinnych, czyli ok. 30 g margaryny (jest to ilość wystarczająca na posmarowanie 3-4 kromek pieczywa), to uzyskamy efekt w postaci obniżenia stężenia „złego” cholesterolu LDL o 7-10 procent - wyjaśnia dr Pachocka.